UVEK PLAČEŠ KADA SECKAŠ CRNI LUK?! Uz ova dva jednostavna TRIKA neće biti SUZA
Iako se možda čini neizbežno, ta situacija se može sprečiti.
Baza za mnogo jela je crni luk, ali ljudi često izbegavaju dinstanje istog kao korak u kuvanju iz jednostavnog razloga - ne mogu ga iseckati bez suza. Zašto se to uopšte događa?
Kada počnete seckati luk on oslobađa hemikaliju - sintazu - koja u dodiru sa sumporom (koji je sastavni deo luka), stvara hemijski proces nazvan sin-propanetial-s-oksid koji podstiče rad suznih žlezda. Iako se možda čini neizbežno, ta situacija se može sprečiti ili barem ublažiti, prenosi britanski Express, u dva koraka.
Tanka je linija između postavljanja granica i MEŠANJA U ŽIVOT: Ovo je najveća GREŠKA koju RODITELJI mogu da naprave!
Nutricionistkinja savetuje: STAVITE LIMUN U ZELENI ČAJ - Evo kako će to uticati na vaše ZDRAVLJE
NI SLUČAJNO NE BACAJ LJUSKE OD JAJA! Ubaci ih u JABUKOVO SIRĆE, evo šta će se desiti
Prvo, pre seckanja stavite luk u frižider na 30 minuta ili u zamrzivač na 15. Nadražujuće hemikalije zbog kojih ljudi počnu plakati lakše putuju toplim vazduhom, a hlađenje luka pre nego što ga naseckate može sprečiti da ti spojevi dođu do očiju.
Drugo, otvorite prozor blizu mesta gde sečete luk. Na taj način će se raspršiti hemikalije koje nadražuju oči. Idealno bi bilo i da uključite mali ventilator tokom seckanja.