УВЕК ПЛАЧЕШ КАДА СЕЦКАШ ЦРНИ ЛУК?! Уз ова два једноставна ТРИКА неће бити СУЗА
Иако се можда чини неизбежно, та ситуација се може спречити.
База за много јела је црни лук, али људи често избегавају динстање истог као корак у кувању из једноставног разлога - не могу га исецкати без суза. Зашто се то уопште догађа?
Када почнете сецкати лук он ослобађа хемикалију - синтазу - која у додиру са сумпором (који је саставни део лука), ствара хемијски процес назван син-пропанетиал-с-оксид који подстиче рад сузних жлезда. Иако се можда чини неизбежно, та ситуација се може спречити или барем ублажити, преноси британски Express, у два корака.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/398827/profimedia-0537926343.jpg?itok=QiZjjHaw)
Танка је линија између постављања граница и МЕШАЊА У ЖИВОТ: Ово је највећа ГРЕШКА коју РОДИТЕЉИ могу да направе!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/330764/profimedia-0106153953.jpg?itok=phX-n5Se)
Нутриционисткиња саветује: СТАВИТЕ ЛИМУН У ЗЕЛЕНИ ЧАЈ - Ево како ће то утицати на ваше ЗДРАВЉЕ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/330764/profimedia-0317069959.jpg?itok=kQlnI8lq)
НИ СЛУЧАЈНО НЕ БАЦАЈ ЉУСКЕ ОД ЈАЈА! Убаци их у ЈАБУКОВО СИРЋЕ, ево шта ће се десити
Прво, пре сецкања ставите лук у фрижидер на 30 минута или у замрзивач на 15. Надражујуће хемикалије због којих људи почну плакати лакше путују топлим ваздухом, а хлађење лука пре него што га насецкате може спречити да ти спојеви дођу до очију.
Друго, отворите прозор близу места где сечете лук. На тај начин ће се распршити хемикалије које надражују очи. Идеално би било и да укључите мали вентилатор током сецкања.