Danas se u Srbiji proslavljaju MLADENCI: Ovo su NARODNI OBIČAJI koji obeležavaju ovaj PRAZNIK!
Praznik supružnika koji proslavljaju prvu godinu braka!
Danas je pravoslavni praznik poznat u narodu kao - Mladenci, a njega proslavljaju supružnici u prvoj godini braka, tačnije, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladenci u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone, a mlade domaćice pokazuju svoje umeće i spretnost.
Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud, a zatim pogubljeni. Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani ljubavlju Hristovom, pa se tako i na venčanjima u crkvi mladencima stavljaju venci.
NIJANSA VAS ODAJE: Vaša omiljena boja ruža mnogo govori o vašem karakteru
Mladenci su praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mesečetrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne. Kolačići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta.
Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv. Posećivanje mladenaca uz obavezno nošenje poklona običaj je modernih dana koji je nastao u gradu, ali ga je selo veoma brzo prihvatilo. Uz pravilo reciprociteta - "oni su bili kod nas, moramo i mi kod njih" - materijalni pokloni su potpuno zamenili sve druge i lepše strane običaja.
ČEMU TO? Da li i ti koristiš ovih 5 laži kako bi ubedila sebe da je on ipak pravi izbor?
Inače, Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.
Uz pregršt običaja, nudimo vam i recept za najukusnije mladenčiće:
Sve što vam je potrebno:
- 1/2 l kisela voda
- 1 parče kvasca
- 200 ml ulja
- 100 g šećera
- brašno po potrebi
- sok od 1 limuna i korica
- med
- orah
Pripremaju se ovako:
VEČITO PITANJE: Koji kupus je zdraviji, BELI ILI CRVENI?
1. Kvasac rastopiti u malo mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodati zejtin, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru i nadošli kvasac. Dodati brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo. Najbolje je testo zamesiti uveče, tako da odstoji preko noći.
2. Ujuru razviti koru debljine prsta, čašom vaditi mladenčiće i peci. Pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom.
3. Filovati ih po želji, a najbolje medom i orasima.
Želimo vam srećan praznik!