Данас се у Србији прослављају МЛАДЕНЦИ: Ово су НАРОДНИ ОБИЧАЈИ који обележавају овај ПРАЗНИК!
Празник супружника који прослављају прву годину брака!
Данас је православни празник познат у народу као - Младенци, а њега прослављају супружници у првој години брака, тачније, они који су се венчали после 22. марта претходне године. На тај дан младенци у свој дом примају госте, који им доносе поклоне, а младе домаћице показују своје умеће и спретност.
Младенци су посвећени успомени на страдање Светих четрдесет војника једног пука у граду Севастији који су 320. године, за време цара Ликинија, прешли у хришћанство упркос изричитој царевој забрани. Због своје вере, ови храбри хришћани су најпре бичевани, а затим и бачени у тамницу. Убрзо су изведени пред војни суд, а затим погубљени. Двадесет други март је посвећен њима и због венаца којима су мученици овенчани љубављу Христовом, па се тако и на венчањима у цркви младенцима стављају венци.
НИЈАНСА ВАС ОДАЈЕ: Ваша омиљена боја ружа много говори о вашем карактеру
Младенци су празник са много обичаја у српском народу. На овај дан жене устају рано и месечетрдесет колачића, који се називају младенчићи, и симболизују дуг, срећан и сладак живот. Младенчићи се премазују медом, домаћице их нуде деци и свима који дођу у кућу пре подне. Колачићи могу бити кружног облика, али и у облику ножа, маказа, сабље, овце, пилета.
Старији тврде да пре Младенаца није добро јести ништа што је изникло после нове године. На Младенце је добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв. Посећивање младенаца уз обавезно ношење поклона обичај је модерних дана који је настао у граду, али га је село веома брзо прихватило. Уз правило реципроцитета - "они су били код нас, морамо и ми код њих" - материјални поклони су потпуно заменили све друге и лепше стране обичаја.
ЧЕМУ ТО? Да ли и ти користиш ових 5 лажи како би убедила себе да је он ипак прави избор?
Иначе, Младенци увек падају у време поста, тако да и храна која се спрема тога дана мора бити посна због здравља и напретка деце младих супружника.
Уз прегршт обичаја, нудимо вам и рецепт за најукусније младенчиће:
Све што вам је потребно:
- 1/2 л кисела вода
- 1 парче квасца
- 200 мл уља
- 100 г шећера
- брашно по потреби
- сок од 1 лимуна и корица
- мед
- орах
Припремају се овако:
ВЕЧИТО ПИТАЊЕ: Који купус је здравији, БЕЛИ ИЛИ ЦРВЕНИ?
1. Квасац растопити у мало млаке воде да надође. У киселу воду додати зејтин, шећер, лимунов сок и рендану лимунову кору и надошли квасац. Додати брашно и замесити тесто, да није ни меко ни тврдо. Најбоље је тесто замесити увече, тако да одстоји преко ноћи.
2. Ујуру развити кору дебљине прста, чашом вадити младенчиће и пеци. Пре печења сваки младенчић премазати шећерном водицом.
3. Филовати их по жељи, а најбоље медом и орасима.
Желимо вам срећан празник!