Dijeta na kojoj ne gladujete, a možete da izgubite osam kilograma!
I to za četiri nedelje!
Bliži se leto, a vi na stomaku još uvek imate šlaufčić koji vas svakodnevno podseća na to koliko ste dobro klopali ove zime. Ne paničite, rešenje postoji. Uz dvonedeljnu dijetu koju je osmislila Džejn Pirson, nutricionistkinja iz Londona, za četiri nedelje smršaćete osam kilograma, i to bez gladovanja.
O ČEMU SE RADI
Ovaj četvoronedeljni plan ishrane osmišljen je tako da ni u jednom trenutku, dok ga se pridržavate, nećete osećati neizdrživu glad. Sve namirnice iz ove dijete visoko su pozicionirane na lestvici indeksa sitosti (SI), novom nutricionističkom sistemu koji meri koliko nas neka vrsta hrane može zasititi. Dakle, kada doručkujete, ručate ili večerate, bićete toliko siti da vam neće pasti na pamet da nešto pregrizete između glavnih obroka. Ova dijeta posebno je zgodna za osobe s velikim apetitom, ali i za one koje uvek odustaju od držanja dijete jer se plaše da će stalno biti gladni.
ŠTA TREBA DA RADITE
- Napravite četvoronedeljni plan tako što ćete izabrati po jedan doručak, ručak i večeru za svaki dan u sedmici. Obroke morate da jedete u isto vreme i nikako ne smete da ih preskačete.
- Razmak između obroka ne sme da bude manji od četiri sata.
- Između obroka nije dozvoljena nikakva dodatna hrana, a neće vam biti niti potrebna jer će vas ono što pojedete zaista i zasititi.
- Pijte barem osam velikih čaša vode na dan.
- Čaj i kafa bez šećera su dozvoljeni.
- Na alkohol i slatkiše zaboravite.
JELOVNIK
Doručak
- 50 g muslija s nemasnim mlekom ili jogurtom i šakom seckanog, svežeg voća
- 2 integralna tosta, 100 g nemasnog sremskog sira, banana
- 2 šnite nemasne šunke, kuvano jaje, čaša soka od pomorandže bez šećera
- 2 šnite polumasnog tvrdog sira, 2 mala paradajza, jabuka
- 80 g tunjevine, integralna kifla, čaj bez šećera
- šolja jogurta s kašičicom meda i koštunjavim voćem
- kajgana od dva jaja s malo šunke, čaša nezaslađenog soka od pomorandže
Ručak
- 250 g grilovanih pilećih prsa, velika glavica zelene salata s malo maslinovog ulja i sirćeta
- salata s fetom: zelena salata, dva paradajza, mala paprika, 150 g fete, preliv ili od limunovog soka ili od nemasnog jogurta
- 200 g kuvane junetine, salata od svežeg kupusa, šaka jagoda, šaka mešanog koštunjavog voća
- rižoto od 250 g ćurećih prsa, 100 g integralnog pirinča i crnog luka, zelena salata
- 200 g grilovanog lososa, 150 g slatkog kukuruza, 150 g graška, 100 g voćne salate
- 200 g junetine, 200 g boranije, paprika, paradajz, pomorandža
- 300 g skuše ili oslića, 150 g krompir salate, jabuka Večera
- 200 g lososa na žaru, 200 g brokolija
- 250 g ćurećih prsa, veći kuvani krompir, 200 g slatkog kukuruza
- 300 g morskih plodova, zelena salata, jogurt s kašičicom meda
- kajgana od dva jaja s malo šunke i nekoliko šampinjona, paradajz
- manja konzerva tunjevine, salata od paprike, mladog luka i paradajza, 2 kuglice sladoleda od vanile
- 250 g dinstane teletine, mala zelena salata
- špagete bolonjeze napravljene od 70 g integralnih špageta, 100 g mlevene nemasne teletine, može i od ćuretine ili piletine, soka od paradajza i
- začinskog bilja.
SAVET PLUS
Dijeta je nutricionistički dobro izbalansirana, što znači da organizam iz sva tri obroka dobija ono što mu je neophodno. Dobro je da se za začinjavanje salate uvek koristi limun umesto sirćeta jer njegov sok ubrzava razlaganje masnoće u organizmu. Predlažem da voće, koje je dozvoljeno posle svakog ručka, podelite u dve užine, koje ćete pojesti dva sata pre ručka i dva sata posle