clear sky
13°C
17.09.2024.
Beograd
eur
117.0508
usd
105.2142
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

USLOV BIO - "ONI ILI JA"

Odrekla se DECE zbog NOVOG MUŽA - Slavna glumica život posvetila udovoljavanju muškarcima i rediteljima, udavala se četiri puta

17.08.2024. 07:51
Ester Vilijams
Ester Vilijams / Izvor: Youtube printscreen/𝐕𝐢𝐧𝐭𝐚𝐠𝐞 𝐆𝐨𝐥𝐝𝐞𝐧 𝐀𝐠𝐞 ♥

Bila je najbolja plivačica među glumicama. To što je ona mogla da uradi ispod vode i na površini niko u njenoj generaciji nije mogao.

Nekoliko puta se povređivala zbog izuzetno rizičnih scena skokova, a perfekcionizam koji su od nje zahtevali prelazio je granice zdravog razuma.

Uvek je morala da izgleda savršeno, sa frizurom iz koje ne sme da se izdvaja jedna dlaka, a šminka je bila potpuna čak i kada se snima ispod površine vode. Zbog izuzetnih zahteva, morala je da živi prilično disciplinovano, a to je naravno, uticalo i na njen privatni život.

Ester Vilijams bila je američka filmska glumica i plivačica, rođena 8. avgusta 1921. godine u Inglvudu (Kalifornija), a umrla 6. juna 2013. godine u Los Anđelesu (SAD).

Najpoznatija je po ulozi u filmu "Bal na vodi" (1944.).

Vilijamsova je pre svoje dvadesete godine postavila nekoliko nacionalnih rekorda u plivanju takmičeći se za klub iz Los Anđelesa. Početak Drugog svetskog rata ju je sprečio da učestvuje na Letnjim olimpijskim igrama 1940.

Posle toga potpisuje ugovor sa filmskim studijom MGM, za koji tokom četrdesetih i pedesetih godina snima tzv. "mjuzikle na vodi“.

Nakon raskida ugovora snima nekoliko neuspešnih filmova, pa odlučuje da se povuče sa filma. Zatim je otpočela novu karijeru poslovne žene tako što je pozajmila svoje ime liniji kupaćih kostima i bazena i snimala kratke filmove učeći decu da plivaju.

Kada je započela filmsku karijeru, otkrila je, po savetu agenata, da je bila peto i neželjeno dete u porodici. Majka je nekoliko puta pokušavala da prekine trudnoću sa njom, preuzimanjem rizičnih akcija, kao što je jahanje konja, podizanje teških predmeta i slično, što su mnoge žene tog vremena radile pokušavajući da prekinu trudnoću, ali joj nije uspelo.

Imala je brata Stentona, koji je takođe bio velika nada za Holivud, smatrali su ga novom nadom, ali nažalost, nakon što je snimio dva filma, poginuo je.

Kako bi nadoknadili gubitak sina, roditelji Vilijamsove pozvali su Stentonovog druga, Barta Meklura (16) da živi sa njima, jer je i on ostao bez roditelja. Međutim, ovo se pokazalo kao veoma loša ideja, jer je Bart ubrzo silovao Ester.

Ester je ćutala o ovome dve godine, a nakon toga je priznala majci, ona je isterala Meklura iz kuće i više ga nikada nisu videli.

Vilijamsova je utehu pronašla u vodi. Volela je da pliva i bila je veoma uspešna u svim plivačkim tehnikama, mnogo uspešnija od ostalih devojaka iz kluba. Ubrzo su je primetili filmski producenti koji su je angažovali kao glumicu.

Imala je devet meseci da nauči kako da glumi i peva, a mukotrpne pripreme su se isplatile.

Mnogi holivudski glumci su joj se udvarali nakon uspeha u filmu "Bal na vodi", koji često pominju i u domaćem istoimenom filmu, gde Gala Videnović glumi devojku koju u društvu zovu Ester po ugledu na slavnu glumicu.

Ovaj film, i plivačke veštine Vilijamsove koja je u svakoj sceni nasmejana, potpuno našminkana i sa savršenom frizurom, dok izvodi akrobacije, okružena scenografijom koja je za to vreme delovala magično, činili su savršen spoj da publika ostane opčinjena naredne dve decenije.

Realnost koja se krila iza svega, nije bila ni približno živopisna i bajkovita, daleko od toga.

Ester je dobijala ponude i za filmove ozbiljnijeg žanra, ali se ispostavilo da je bila žrtva manipulacije filmskih čelnika. Vilijamsova je trebala da zaigra u filmu pored Klarka Gejbla. Međutim, istu ponudu dobila je i Lana Tarner. Ispostavilo se da su i jedna i druga izmanipulisane. Lani je rečeno da je Vilijamsova dobila ulogu, što su joj i saopštili, da bi Tarnerova odustala od uslova koje je tražila.

Pošto je Lana Tarner bila spremna na sve da dobije ovu ulogu, odustala je od uslova, a Vilijamsova je ostala bez uloge.

U toku Drugog svetskog rata američkim glumcima koji su se oporavljali bila je potrebna zabavljačica, pa je Vilijamsova dobila ne tako glamuroznu ulogu zabavljačice.

Ipak Vilijamsova je uspela da i ovu ulogu oplemeni, pa je pripremila plivačku tačku koju je izvodila u zlatnom kostimu. Američki vojnici su bili oduševljeni njenim postignućem, pa je dobila nove šanse u Holivudu.

Nastavila je da glumi u filmovima sličnog žanra kao što je "Bal na vodi", a njene uloge bile su tako koncipirane da je morala da bude nasmejana, izgleda savršeno, pliva, izvodi akrobacije, peva, a između svega ima i glumi sa ostalim glumcima koji nisu imali njene akrobatske zadatke.

MGM za koji je radila, došao je do saznanja da su ovakvi filmovi koji su bili jako skuplji za realizaciju, donosili daleko više novca, što je dovelo do toga da Vilijamsova postane žrtva na neki način. Zahtevi koje su postavljali pred nju bili su toliko rizični da je u nekoliko navrata rizikovala i život.

-Sve što su ljudi iz MGM-a uradili za mene je što su mi menjali partnere u filmovima i vodu u bazenu -izjavila je jednom prilikom.

Bila je svesna koliko zarađuju na njoj, ali ugovori koje su u tom periodu glumci imali držali su ih u potpuno povlašćenom položaju u odnosu na studio.

Kada je reč o njenom privatnom životu Vilijamsova se udavala čak četiri puta. Prvi put za Leonarda Konera 1940. godine, ali se razvela od njega nakon 4 godine, jer je kako je ona to jednom prilikom izjavila bio dosadan.

Drugi put se udala za glumca i pevača Bena Gejdža, sa kojim je imala troje dece. Ispostavilo se da je Ben krio mračnu tajnu od Ester. Bio je alkoholičar i kako je ona kasnije rekla "parazit" koji je za 14 godina braka uspeo da protraći njenih 10 miliona dolara.

Pravio joj je probleme na snimanjima zbog kojih je jednom i otpuštena sa snimanja, jer nije bilo moguće nastaviti rad zbog svakodnevnih scena koje je pravio njen suprug, samo da bi napakostio Ester.

Nakon ovoga su se razveli, a Ester je započela novu karijeru, da kreira kupaće kostime za žene, a između ostaog i za žensku američku mornaricu.

Ovo nažalost nije rešilo njene probleme sa filmskom industrijom. Kako bi se vratila na filmsko platno morala je ponovo da udovolji nenormalnim zahtevima.

Za snimanje filma "Sirena od milion dolara" morala je da nosi kostim od aluminijuma optočen finim zlatnim šljokicama, a na glavi je nosila čvrsto pričvršćenu metalnu krunu. Od nje su tražili da skoči u tom kostimu za jednu scenu sa visine od 10 metara u vodu. Prilikom skoka, kruna je udarila u vodu i tom prilikom čula je pucanje. Završila je sa tri polomljena pršljena zbog kojih je 6 meseci morala da provede u krevetu.

Ester je zaradila oko 80 miliona dolara za MGM što je tokom pedesetih bila mnogo veća suma nego danas, ali su nastavili da se prema njoj ponašaju loše svaki put kada bi njen film podbacio na blagajnama, a dešavalo se i to. Nakon neuspeha filma "Jupiterova draga" 1955. godine, bila je otpuštena, bez bilo kakvog objašnjenja.

Zatim je upoznala Fernanda Lamasa, argentinskog glumca i reditelja. Fernadno je želeo ženu koja će uvek biti tu za njega, maltene služavku, da kuva, čisti i pravi mu koktele kada to poželi. Zaprosio je, a zatim je od nje tražio da spali sve fotografije svog bivšeg muža i dece, kao i da prekine kontakt sa decom, ako želi da se uda za njega.

Šokantno je to što je Ester upravo ovo i uradila. Vilijamsova je izabrala Fernanda, a ne svoju decu. Ostala je bez dece, karijere, ali sa novim mužem.

Narednih dvanaest godina živela je sa Lamasom u kako je rekla "idiličnom" braku i uvek je godine provedene sa njim predstavljala kao nešto nezaboravno i najbolje što joj se ikada dogodilo. Kada je umro 1982. godine, Ester je ponovo stupila u kontakt sa svojom decom koja su joj oprostila.

Nastavila je da se bavi kreiranjem kupaćih kostima.

Udala se još jednom, četvrti put, 1994. godine, a tada je imala 73. godine, za četrnaest godina mlađeg, producenta Edvarda Bela sa kojim je ostala zajedno do smrti 2013. godine. 

„Sin mi je imao HEMATOM na glavi, udarali su ga PALICOM“ Marija Veljković iznela JEZIVE detalje vršnjačkog nasilja nad njenim naslednikom
Marija Veljković

„Sin mi je imao HEMATOM na glavi, udarali su ga PALICOM“ Marija Veljković iznela JEZIVE detalje vršnjačkog nasilja nad njenim naslednikom

17.09.2024. 21:23
Prava je BOMBA! Tea Tairović zajapurena u teretani, nikada nije bolje izgledala, dovela je liniju do savršenstva (FOTO)
Tea Tairović

Prava je BOMBA! Tea Tairović zajapurena u teretani, nikada nije bolje izgledala, dovela je liniju do savršenstva (FOTO)

17.09.2024. 20:30
"Jurila ga makazama po kući!" Mile Kitić BESAN nakon ovog Martinog postupka, zapretio RAZVODOM
Mile Kitić i Marta Savić

"Jurila ga makazama po kući!" Mile Kitić BESAN nakon ovog Martinog postupka, zapretio RAZVODOM

17.09.2024. 20:16
U pamučnoj trenerci bez trunke šminke - Pogledajte kako je izgleda Sanja Kužet nakon porođaja, došla na snimanje, zasenila koleginice
Sanja Kužet

U pamučnoj trenerci bez trunke šminke - Pogledajte kako je izgleda Sanja Kužet nakon porođaja, došla na snimanje, zasenila koleginice

17.09.2024. 18:54
Ovan osvaja simpatijino srce, hronični PROBLEMI sa zglobovima kod Škorpija, Strelčevima osetljivo grlo - HOROSKOP za sredu
Horoskop

Ovan osvaja simpatijino srce, hronični PROBLEMI sa zglobovima kod Škorpija, Strelčevima osetljivo grlo - HOROSKOP za sredu

17.09.2024. 22:28
„Sin mi je imao HEMATOM na glavi, udarali su ga PALICOM“ Marija Veljković iznela JEZIVE detalje vršnjačkog nasilja nad njenim naslednikom
Marija Veljković

„Sin mi je imao HEMATOM na glavi, udarali su ga PALICOM“ Marija Veljković iznela JEZIVE detalje vršnjačkog nasilja nad njenim naslednikom

17.09.2024. 21:23
Prava je BOMBA! Tea Tairović zajapurena u teretani, nikada nije bolje izgledala, dovela je liniju do savršenstva (FOTO)
Tea Tairović

Prava je BOMBA! Tea Tairović zajapurena u teretani, nikada nije bolje izgledala, dovela je liniju do savršenstva (FOTO)

17.09.2024. 20:30
"Jurila ga makazama po kući!" Mile Kitić BESAN nakon ovog Martinog postupka, zapretio RAZVODOM
Mile Kitić i Marta Savić

"Jurila ga makazama po kući!" Mile Kitić BESAN nakon ovog Martinog postupka, zapretio RAZVODOM

17.09.2024. 20:16
BEOGRADSKA NADBISKUPIJA PROSLAVLJA 100 GODINA POSTOJANJA Vučić: "Upućujem najiskrenije čestitke svim pripadnicima katoličke zajednice u Srbiji" (FOTO)
Aleksandar Vučić

BEOGRADSKA NADBISKUPIJA PROSLAVLJA 100 GODINA POSTOJANJA Vučić: "Upućujem najiskrenije čestitke svim pripadnicima katoličke zajednice u Srbiji" (FOTO)

17.09.2024. 20:00
POČINJE MINI LEDENO DOBA?! "NIJE NAIVNO" Šok prognoze meteorologa: Ovo nismo videli duže od 60 godina, pred nama je neočekivani period
Vremenska prognoza

POČINJE MINI LEDENO DOBA?! "NIJE NAIVNO" Šok prognoze meteorologa: Ovo nismo videli duže od 60 godina, pred nama je neočekivani period

17.09.2024. 21:24
ONI NEĆE MORATI U VOJSKU? Služenje otadžbini je ponos i čast, ali ako ispunjavate ove uslove bićete pošteđeni
Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije

ONI NEĆE MORATI U VOJSKU? Služenje otadžbini je ponos i čast, ali ako ispunjavate ove uslove bićete pošteđeni

17.09.2024. 20:44
Karleuša ponudila Popoviću pomoć: "Čula sam da Sale nije dobro..." Zaboravila na njihov sukob i otkrila detalje razgovora sa njegovom suprugom Suzanom
Saša Popović, Jelena Karleuša

Karleuša ponudila Popoviću pomoć: "Čula sam da Sale nije dobro..." Zaboravila na njihov sukob i otkrila detalje razgovora sa njegovom suprugom Suzanom

17.09.2024. 21:25