I OTROV I LEK: Spanać nikako ne spremajte na ovaj način!
Postoji razlog.
Spanać je pun vitamina i minerala, a najpoznatiji je po visokom sadržaju gvožđa zbog čega je često zastupljen u raznim dijetama. Međutim, jako je važno da znate kako pravilno da ga spremite.
Spanać prilikom kuvanja gubi dosta hranljivih vrednosti. Veliki deo vitamina i minerala gubi se prilikom kuvanja i ostaje u vodi u kojoj se kuvalo, pa tako nećete dobiti dovoljno vitamina C i folne kiseline kao kada biste jeli spanać drugačije spremljen.
Nije ga dobro jesti ni sirovog jer se ne smatra najboljim izvorom kalcijuma zato što sadrži oksalnu kiselinu, koja sprečava apsorpciju kalcijuma. Drugim rečima: iz spanaća ćete dobijati vitamin C i folnu kiselinu, ali ne i kalcijum.
Postoji način da jedete povrće, tako da zadovolji vaš ukus i da unesete sve hranljive sastojke.
NAPRAVITE SAMI: Prirodan sirup za nadraženo grlo i jači imunitet (RECEPT)
Umesto klasičnog kuvanja spanaća, kuvajte ga na pari. I postoji još jedno pravilo, vodite računa da ovo povrće ne podgrevate, jer u sebi sadrži nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam.