И ОТРОВ И ЛЕК: Спанаћ никако не спремајте на овај начин!
Постоји разлог.
Спанаћ је пун витамина и минерала, а најпознатији је по високом садржају гвожђа због чега је често заступљен у разним дијетама. Међутим, јако је важно да знате како правилно да га спремите.
Спанаћ приликом кувања губи доста хранљивих вредности. Велики део витамина и минерала губи се приликом кувања и остаје у води у којој се кувало, па тако нећете добити довољно витамина Ц и фолне киселине као када бисте јели спанаћ другачије спремљен.
Није га добро јести ни сировог јер се не сматра најбољим извором калцијума зато што садржи оксалну киселину, која спречава апсорпцију калцијума. Другим речима: из спанаћа ћете добијати витамин Ц и фолну киселину, али не и калцијум.
Постоји начин да једете поврће, тако да задовољи ваш укус и да унесете све хранљиве састојке.
НАПРАВИТЕ САМИ: Природан сируп за надражено грло и јачи имунитет (РЕЦЕПТ)
Уместо класичног кувања спанаћа, кувајте га на пари. И постоји још једно правило, водите рачуна да ово поврће не подгревате, јер у себи садржи нитрате који услед дејства микроорганизама и загревања прелазе у нитрите и даље у нитрозамине, који су веома штетни и канцерогени за људски организам.