MORATE DA PROBATE: Piletina u rerni na GRČKI NAČIN - recept od koga će vam VODA poći na USTA!
Pripremite večeras, pecite sutra.
Marinirana preko noći, piletina će se ispeći brzo i biti vrlo mekana i ukusna.
Prodajete stan i angažujete agenciju? Evo da li je to PAMETAN POTEZ?
Jedna je od najpoznatijih Viktorijinih anđela, a mnogi ne znaju da ima ovaj BIZARNI POREMEĆAJ! (FOTO)
UZELA MIKROFON I ZAPEVALA SA IVICOM DAČIĆEM! Ovako je Dea Đurđević proslavila rođendan! (VIDEO)
Sastojci:
- 1 kg piletine po vašem ukusu
- 400 ml grčkog preliva za salate
- nekoliko grančica majčine dušice
LUKSUZ NA SVE STRANE: Naša popularna pevačica napokon otvorila vrata svog doma, a u njemu... VAU! (FOTO)
Samo što je napunila 54, pa se skroz OBNAŽILA: Pozirala NAGA u bazenu, a Instagram je šokiran njenom MLADOLIKOŠĆU
Za grčki preliv za salatu ili marinadu potrebno je:
- 125 ml soka od limuna
- 65 ml dobrog vinskog sirćeta
- 250 ml kvalitetnog maslinovog ulja
- 3 čena sitno iseckanog ili pasiranog belog luka
- 1 1/2 kašičica suvog oregana
- 1/4 kašičice suve majčine dušice
- morska so i sveže samleven biber
Priprema:
Sastojke za marinadu staviti u teglicu ili flašicu i sve dobro izmućkati. Ako koristite za salatu, možete dodati u teglicu i kockice feta sira.
Ovaj preliv se koristi i za marinadu i za preliv za salatu.
Piletinu oprati i očistiti od viška masnoće, ako hoćete, možete oguliti kožicu.
Osušiti piletinu kuhinjskim papirom i staviti u veliku kesu za zamrzivač, preliti prelivom za salatu (u zavisnosti od količine mesa, možda vam neće trebati cela količina preliva, to odredite sami) i staviti nekoliko grančica majčine dušice.
Zatvoriti kesu i ostaviti, najbolje preko noći, u frižider. Ujutru samo okrenuti kesu na drugu stranu i ostaviti dok se ne vratite s posla.
Uzeti pekač, u koji može da stane cela količina mesa, prekriti papirom za pečenje ili folijom, ako nećete da ga kasnije ribate i sipati svu piletinu, zajedno sa prelivom i majčinom dušicom.
CELOG ŽIVOTA POGREŠNO USISAVATE: Kad primenite ove savete, neće ostati ni mrva!
Pokriti alu folijom i zatvoriti svuda okolo ili poklopite ako đuveč ima poklopac.
Zagrejati rernu na 200*C i peći tako zatvoreno oko 15 do 20 minuta, otkriti i peći otkriveno dok ne porumeni, okrenuti i peći i drugu stranu dok ne porumeni.
Preliv će vam se zgusnuti, tako da ga možete poslužiti sa pire krompirom ili sipati u zdelicu i svako neka prelije piletinu, onoliko koliko vole.
Za prilog, krompir oljuštiti, oprati i iseći na malo veće komade i staviti u vodu u koju ćete dodati pola kašičice soli, da se kuvaju i pustiti, kad provri, da se kuvaju samo 5 minuta.
Pripremiti tepsiju u kojoj ste stavili oko 75 g masti i dobro zagrejati mast u rerni
Ocediti krompir od vode i sipati na vrelu mast... začinite krompir sa začinima po vašem ukusu, sve dobro promešati i staviti u rernu, da se peče zajedno sa piletinom.
Poslužiti sa zelenom salatom, paradajz salatom ili salatom od kupusa.