NEŠTO DRUGAČIJE: Stiže nam Aranđelovdan, naučite da napravite ukusnu puter pogaču sa pavlakom
Ništa slično do sad niste probali.
Sa jeseni kreću i mnogobrojne slave, a samo domaćice znaju kakva je muka smisliti jelovnik za taj poseban dan.
Ukoliko volite da isprobavate nove recepte i da se igrate u kuhinji, onda biste svakako trebali da napravite ovu neobičnu pogaču koja je idealna za slave.
Lako se sprema a toliko je ukusna da ćete prste polizati i vi i vaši gosti.
Sastojci:
- 250 ml mleka
- 45 g kvasca
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 700 g brašna
- 100 g kisele pavlake
- 100 g putera
- 120 ml ulja
- 2 jajeta
- 1 kašika mleka
- susam
Priprema:
Zagrejte mleko tako da bude mlako pa dodajte kvasac, šećer i kašičicu brašna. Ostavite 10 minuta da nadođe, a zatim sipajte ulje, malo umućena belanca, jedno žumance i so. Promešajte pa brašnom zamesite testo. Ostavite testo da nadođe nekih 25 do 30 minuta a potom ga podelite na 8 jednakih delova.
Svaki deo posebno razvucite u krug. Prvi deo premažite puterom, stavite drugi krug od testa pa ga premažite kiselom pavlakom i tako ređajte naizmenično (jedan sa puterom pa jedan sa pavlakom) ostalih 6 krugova testa, ali poslednji (osmi) nemojte premazivati ničim. Dodajte malo brašna ispod testa pa ga razvucite još, otprilike da bude 35 cm. Takav krug zatim isecite na osam trouglova.
Od svakog trougla napravite kiflu (uvijte) i poslažite u pleh za pečenje koji ste prethodno namazali puterom. Ostavite sat vremena da pogača naraste. Sa gornje strane, premažite sjedinjenim žumancetom i mlekom. Pospite susamom i pecite 5 minuta na 230 stepeni a zatim pecite još 30 minuta na 200 stepeni.