НЕШТО ДРУГАЧИЈЕ: Стиже нам Аранђеловдан, научите да направите укусну путер погачу са павлаком
Ништа слично до сад нисте пробали.
Са јесени крећу и многобројне славе, а само домаћице знају каква је мука смислити јеловник за тај посебан дан.
Уколико волите да испробавате нове рецепте и да се играте у кухињи, онда бисте свакако требали да направите ову необичну погачу која је идеална за славе.
Лако се спрема а толико је укусна да ћете прсте полизати и ви и ваши гости.
Састојци:
- 250 мл млека
- 45 г квасца
- 2 кашичице соли
- 1 кашичица шећера
- 700 г брашна
- 100 г киселе павлаке
- 100 г путера
- 120 мл уља
- 2 јајета
- 1 кашика млека
- сусам
Припрема:
Загрејте млеко тако да буде млако па додајте квасац, шећер и кашичицу брашна. Оставите 10 минута да надође, а затим сипајте уље, мало умућена беланца, једно жуманце и со. Промешајте па брашном замесите тесто. Оставите тесто да надође неких 25 до 30 минута а потом га поделите на 8 једнаких делова.
Сваки део посебно развуците у круг. Први део премажите путером, ставите други круг од теста па га премажите киселом павлаком и тако ређајте наизменично (један са путером па један са павлаком) осталих 6 кругова теста, али последњи (осми) немојте премазивати ничим. Додајте мало брашна испод теста па га развуците још, отприлике да буде 35 цм. Такав круг затим исеците на осам троуглова.
Од сваког троугла направите кифлу (увијте) и послажите у плех за печење који сте претходно намазали путером. Оставите сат времена да погача нарасте. Са горње стране, премажите сједињеним жуманцетом и млеком. Поспите сусамом и пеците 5 минута на 230 степени а затим пеците још 30 минута на 200 степени.