Niste popili bocu vina do kraja? Ovom metodom sačuvajte ukus i svežinu
27.12.2020.
17:35
Komentari (0)
Poslušajte ove savete i vino se neće ukiseliti.
Prema somelijeru i osnivaču kluba "Harper's i Lucky", Kristoferu Hoelu, najgora stvar koju možete uraditi je da otvorite bocu vina jer želite popiti čašu, dve i onda je ostavite otvorenu.
Vino tako propada, pa je otkrio nekoliko praktičnih saveta koji u takvim situacijama mogu dobro doći kako bi se sačuvala svežina i ukus, piše Real Simple.
- Vino se kvari zbog kiseonika koji sa njim dolazi u kontakt kad otvorimo bocu - kaže Hoel i objašnjava da je kiseonik presudan u procesu fermentacije. On može pojačati ukuse i arome kad se vino jednom otvori, ali prevelika izloženost kiseoniku vino može pretvoriti u sirće.
Evo šta kaže, kako što duže vino održati svežim nakon otvaranja. Uvek ponovo začepite otvoreno vino. Ako znate da bocu nećete dovršiti, držite ju zatvorenom. Prema Hoelu, bocu bi trebalo zatvoriti nakon svake čaše jer će se tako ograničiti količina kiseonika koji dolazi u kontakt sa vinom.
Ako KUVATE PIRINAČ na ovaj način on može biti OPASAN PO ZDRAVLJE, kažu stručnjaci
Ako KUVATE PIRINAČ na ovaj način on može biti OPASAN PO ZDRAVLJE, kažu stručnjaci
Domaći napitak koji SMANJUJE PMS TEGOBE - Provereno pomaže!
Domaći napitak koji SMANJUJE PMS TEGOBE - Provereno pomaže!
Ne izgledate lepo na fotografijama?! Ako ovako NAMESTITE JEZIK ISPAŠĆETE KAO FILMSKA DIVA
Ne izgledate lepo na fotografijama?! Ako ovako NAMESTITE JEZIK ISPAŠĆETE KAO FILMSKA DIVA
Držite bocu uspravno. Ako je moguće, izbegavajte položeno skladištenje vina jer nakon što je boca otvorena, uspravni položaj takođe pomaže da se proces oksidacije uspori. Imajte pri ruci i par manjih boca za vino (od 375 ml) To savetuje za one prilike kad ne možete popiti više od pola boce jer, čak i ako manja boca nije napunjena do vrha, u njoj će ostati manje mesta za vazduh nego ako tri dcl vina ostavite u boci od litre. Čuvajte otvoreno vino na hladnom i tamnom mestu. Kiseonik, napominje Hoel, nije jedini uništitelj vina, bitni su i svetlost i temperatura, pa on savetuje da otvorenu bocu vina držite podalje od dnevne svetlosti i čuvate ispod sobne temperature.
- Frižider je najbolje mesto za čuvati otvoreno vino jer hladnoća usporava proces oksidacije, budući da se na nižim temperaturama molekuli sporo kreću - objasnio je. To važi i za crno i za belo vino, ali samo za otvorene boce - dugotrajno se ne preporučuje vino čuvati u frižideru - rekao je Hoel.