OVO PIĆE SVI VOLIMO, A OKIDAČ JE ZA GLAVOBOLJU: Ako patite od MIGRENE ovo morate da znate
Verovatno ste i sami nakon konzumacije nekih vina osetili glavobolju.
Fenomen nije lako objasniti, pa sam pregledom literature pokušao da pronađem sve razloge, kao i načine kako da je se rešimo. Ispostavilo se da ima mnogo faktora koji dovode do glavobolje, ali i da isto tako možemo da iskoristimo dosta stvari da bismo sprečili glavobolju.
Razlozi – zašto vino izaziva glavobolju?
Postoji nekoliko potencijalnih razloga:
1. Histamin
Vino sadrži histamin, prirodno jedinjenje koje može izazvati glavobolju kod nekih ljudi. On se proizvodi tokom procesa fermentacije, kada kvasac razgrađuje amino-kiselinu histidin, koja je prisutna u grožđu. Prisutan je u većim količinama u crnom nego u belom vinu. U vinu, nivo histamina može da varira, u zavisnosti od različitih faktora, uključujući vrstu grožđa, proces fermentacije i proces starenja. Neki ljudi mogu biti osetljiviji na histamin u vinu od drugih, i mogu imati simptome čak i nakon konzumiranja samo male količine vina.
Oni koji su osetljivi na histamin ili imaju netoleranciju na histamin, treba da izbegnu i ograniče konzumaciju vina, ali i druge hrane koja sadrži visok nivo histamina. Jako je važno da se ograniči i hrana, posebno ona koja se konzumira sa vinom, kao na primer sirevi ili zimi kiseli kupus, jer oni takođe sadrže histamin.
Ceo tekst pročitajte na tosamja.media