ОВО ПИЋЕ СВИ ВОЛИМО, А ОКИДАЧ ЈЕ ЗА ГЛАВОБОЉУ: Ако патите од МИГРЕНЕ ово морате да знате
Вероватно сте и сами након конзумације неких вина осетили главобољу.
Феномен није лако објаснити, па сам прегледом литературе покушао да пронађем све разлоге, као и начине како да је се решимо. Испоставило се да има много фактора који доводе до главобоље, али и да исто тако можемо да искористимо доста ствари да бисмо спречили главобољу.
Разлози – зашто вино изазива главобољу?
Постоји неколико потенцијалних разлога:
1. Хистамин
Вино садржи хистамин, природно једињење које може изазвати главобољу код неких људи. Он се производи током процеса ферментације, када квасац разграђује амино-киселину хистидин, која је присутна у грожђу. Присутан је у већим количинама у црном него у белом вину. У вину, ниво хистамина може да варира, у зависности од различитих фактора, укључујући врсту грожђа, процес ферментације и процес старења. Неки људи могу бити осетљивији на хистамин у вину од других, и могу имати симптоме чак и након конзумирања само мале количине вина.
Они који су осетљиви на хистамин или имају нетолеранцију на хистамин, треба да избегну и ограниче конзумацију вина, али и друге хране која садржи висок ниво хистамина. Јако је важно да се ограничи и храна, посебно она која се конзумира са вином, као на пример сиреви или зими кисели купус, јер они такође садрже хистамин.
Цео текст прочитајте на tosamja.media