Pravite li ove greške dok spremate hranu? Zbog njih uništavate ukus i hranljive materije
Prestanite!
Koliko god da ste vešti u kuhinji, prilikom spremanja jela u brzini se potkrade neka greška koja može da uništi ukus ručka ili večere.
Prost i jeftin trik da isterate paukove iz svoje kuće: Uradite ovo i oteraćete ih za tili čas
KAO IZ PEKARE: Ne bacajte stari, bajati hleb - osvežite ga uz pomoć OVOG jednostavnog trika! (VIDEO)
Stručnjaci otkrivaju koje su najčešće greške koje prave domaćice u pripremi hrane.
Ukoliko meso posle pečenja ne ostavite da odstoji, iscureće sok, a meso će postati suvo i bezukusno.
Još jedna velika greška jeste nedovoljno ugrejana rerna ili tiganj.
Ukoliko stavite meso koje prethodno bilo na sobnoj temperaturi u nedovoljno zagrejanu rernu, rizikujete razvoj bakterija. Osim toga, namirnice mogu da se zalepe za dno ako ih stavite u hladno posuđe. Zato je najbolje hranu staviti u jako zagrejano ulje na najjačoj vatri, koju ćete potom smanjiti.
Ne treba ni kuvati u vodi koja prejako ključa, već pustite da se hrana u loncu lagano krčka. Jako ključanje stvara paru, koja isušuje i uništava proteine u mesu.
Za očuvanje boje povrća poput blitve ili zelene boranije najbolje je kratko kuvanje na jakoj vatri i ispiranje ispod mlaza hladne vode.
Mnogi će s odstajalog hleba iseći buđ i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Dok je buđ bezopasan za tvrde namirnice poput sira, paprika ili šargarepe, stvara veliku opasnost kod jogurta, sira i hleba.
Preskakanje ispiranja testenine i nije velika greška, ali uništava ukus i prirodan skrob koji će zgusnuti sos koji poslužujete s testeninom. Najčešće se ispira testenina koja se priprema kao hladna salata.
Kod pečenja mesa bitna je debljina komada i temperatura na kojoj se peče. Naime, na previsokim temperaturama proteini se stiskaju, pa meso postaje žilavo. Stoga, bolje ga pecite duže na manjoj temperaturi nego kratko na visokoj.