Правите ли ове грешке док спремате храну? Због њих уништавате укус и хранљиве материје
Престаните!
Колико год да сте вешти у кухињи, приликом спремања јела у брзини се поткраде нека грешка која може да уништи укус ручка или вечере.
Прост и јефтин трик да истерате паукове из своје куће: Урадите ово и отераћете их за тили час
КАО ИЗ ПЕКАРЕ: Не бацајте стари, бајати хлеб - освежите га уз помоћ ОВОГ једноставног трика! (ВИДЕО)
Стручњаци откривају које су најчешће грешке које праве домаћице у припреми хране.
Уколико месо после печења не оставите да одстоји, исцуреће сок, а месо ће постати суво и безукусно.
Још једна велика грешка јесте недовољно угрејана рерна или тигањ.
Уколико ставите месо које претходно било на собној температури у недовољно загрејану рерну, ризикујете развој бактерија. Осим тога, намирнице могу да се залепе за дно ако их ставите у хладно посуђе. Зато је најбоље храну ставити у јако загрејано уље на најјачој ватри, коју ћете потом смањити.
Не треба ни кувати у води која прејако кључа, већ пустите да се храна у лонцу лагано крчка. Јако кључање ствара пару, која исушује и уништава протеине у месу.
За очување боје поврћа попут блитве или зелене бораније најбоље је кратко кување на јакој ватри и испирање испод млаза хладне воде.
Многи ће с одстајалог хлеба исећи буђ и правити се као да се ништа није догодило. Док је буђ безопасан за тврде намирнице попут сира, паприка или шаргарепе, ствара велику опасност код јогурта, сира и хлеба.
Прескакање испирања тестенине и није велика грешка, али уништава укус и природан скроб који ће згуснути сос који послужујете с тестенином. Најчешће се испира тестенина која се припрема као хладна салата.
Код печења меса битна је дебљина комада и температура на којој се пече. Наиме, на превисоким температурама протеини се стискају, па месо постаје жилаво. Стога, боље га пеците дуже на мањој температури него кратко на високој.