RECEPT ZLATA VREDAN: Napravite VEGANSKE burgere koji su BOLJI I ZDRAVIJI od običnih (VIDEO)
Ko kaže da se ne može bez mesa?
Iako su oni često jako nezdravi, nema osobe koja ne voli da pojede dobar i sočan burger i uz njega hrskave krompiriće.
Međutim, znamo da sastojci iz tih sočnih burgera umeju da budu vrlo nezdravi i štetni za naš organizam, pogotovu ako se konzumiraju svakog dana.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/333528/profimedia-0317321847.jpg?itok=Lslf1vEk)
Ako si rođen u JEDNOM OD OVA TRI znaka zodijaka SLAVA TI JE U ZVEZDAMA: Jedan je malo ko očekivao...
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/333528/profimedia-0417828322.jpg?itok=kQSt9Mc8)
Unapređena MISIONARSKA POZA: Probaj ovo večeras i doživi EKSPLOZIJU ZADOVOLJSTVA sa partnerom
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/06/08/profimedia-0603843590.jpg?itok=8h4xWSt2)
DORUČAK ZA MRŠAVLJENJE: Evo šta JESTI ujutru po savetu NUTRICIONISTE, ovo je HRANLJIVO i odlično za DIJETU
Masovnom proizvodnjom industrijskog mesa, proizvođači često posežu za konzevansima, bojama i drugim veštačkim dodacima koji mogu biti vrlo štetni po naš organizam pogotovu ako meso ne obradite dovoljno termički.
Kao zamenu za mesne burgere možete koristiti burgere napravljeni od povrća - vege burgere.
Vegeterijanci su toliko izučili arome i ukuse pojedinih povrća da kombinacije koja prave ne samo da podsećaju na meso, već su i boljeg ukusa!
Pravilo je, da nema pravila! Kombinaciju povrća možete sami praviti u zavisnosti šta najviše volite da jedete. Međutim, jedna povrćka "vredi više od drugih" i daje specijalnu aromu svim jelima, ne samo vegeterijanskim.
To je luk. Luk ima svoju prepoznatljivu aromu koja oplemenjuje sva jela i kao sastojak i kao dodatak, pogotovu ako se poprži. On se preporučuje da bude sastavni deo miksa vašeg vege burgera.
U ovom receptu korišćeno je samo tri sastojka:
- luk (ljubičasti)
- perčun
- sočivo
Pored ova tri sastojka, možete dodati bilo koje povrće pa čak i sir.
Priprema:
Skuvajte sočivo i ocedite, isecite luk i peršun i dodajte začine po želji (vegetu, papriku, kurkumu, biber, so ili bilo koji drugi koji praktikujete u svojoj ishrani). Ceo sadržaj izmešajte i izblendirajte. Od smese koju ste dobili oblikujte pljeskavice po želji.
Pljeskavice možete ispeći u rerni (oko 30 minuta na 180 stepeni) ili ispržiti na maslinovom ili suncokretovom ulju.
Kao dodatak možete koristiti biljni sir i dodatno povrće - kupus, zelenu salatu, paradajz i drugo.
Ako ste preskočili neki korak, možete pogledati OVDE!
Nemojte misliti da vege burgere jedu isključivo vegeterijanci. Ishrana bez mesa bi trebalo da se praktikuje bar jednom u mesec dana i to ako možete bar 3 dana. Razlog je jednostavan, da bi se očistili od štetnih materija koje unosimo preko životinjske hrane.