Ovo je pravi recept naših baka za najukusnije MLADENČIĆE - ispecite ovaj kolač za dug i srećan brak
I tradicija može biti slatka.
Sutra je praznik Mladenci. Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika jednog puka u gradu Sevastiji, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo uprkos izričitoj carevoj zabrani. Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu.
U domovima mladih bračnih parova koji praznuju Mladence običaj je da mlade domaćice spremaju mladenčiće. Žene ustaju rano 22. marta i mese četrdeset kolačića, kao uspomenu na smrt četrdeset Mučenika Sevastiljskih, peku ih i premazuju medom.
![Jelisaveta Orašanin](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/03/21/nenaslovljeni_dizajn_-_2024-03-21t164821.545.jpg?itok=xJEAwHdv)
Jelisaveta Orašanin ponosno pokazala roditelje: Slave godišnjicu braka, a sada je jasno na koga glumica liči (FOTO)
![Nataša Bekvalac](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2024/03/21/hm_rabanne_06112023_0576.jpg?itok=4O3rndvb)
Zbogom novosadska Barbiko! Nataša Bekvalac posle toliko godina PROMENILA IZGLED (FOTO)
![žeđ](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/02/15/profimedia-0528532312.jpg?itok=rmylmDZp)
Svako veče pred spavanje piljite u telefon? Evo kakav haos to pravi u vašem mozgu, jedna stvar je KLJUČNA pre odlaska u krevet
Mladenčići su vrlo jednostavni kolačići, koji se pripremaju od najjednostavnijih sastojaka, iako mesta za improvizaciju uvek ima, te ih po želji možete obogatiti ili ukrasiti dodatnim sastojcima.
Sastojci:
- 1/2 l kisela voda
- 1 parče kvasca
- 200 ml ulja
- 100 g šećera
- brašno po potrebi
- sok od 1 limuna i korica
- med
- orasi
Priprema:
Kvasac rastopiti u malo mlake vode da nadođe. U kiselu vodu dodati zejtin, šećer, limunov sok i rendanu limunovu koru i nadošli kvasac. Dodati brašno i zamesiti testo, da nije ni meko ni tvrdo. Najbolje je testo zamesiti uveče, tako da odstoji preko noći.
Ujutru razviti koru debljine prsta, čašom vaditi mladenčiće i peci. Pre pečenja svaki mladenčić premazati šećernom vodicom. Filovati ih po želji, a najbolje medom i orasima.
Srbija Danas/Blic/Preneo T. M.