Ово је прави рецепт наших бака за најукусније МЛАДЕНЧИЋЕ - испеците овај колач за дуг и срећан брак
И традиција може бити слатка.
Сутра је празник Младенци. Младенци су посвећени успомени на страдање Светих четрдесет војника једног пука у граду Севастији, који су 320. године, за време цара Ликинија, прешли у хришћанство упркос изричитој царевој забрани. Због своје вере, ови храбри хришћани су најпре бичевани, а затим и бачени у тамницу.
У домовима младих брачних парова који празнују Младенце обичај је да младе домаћице спремају младенчиће. Жене устају рано 22. марта и месе четрдесет колачића, као успомену на смрт четрдесет Мученика Севастиљских, пеку их и премазују медом.
Јелисавета Орашанин поносно показала родитеље: Славе годишњицу брака, а сада је јасно на кога глумица личи (ФОТО)
Збогом новосадска Барбико! Наташа Беквалац после толико година ПРОМЕНИЛА ИЗГЛЕД (ФОТО)
Свако вече пред спавање пиљите у телефон? Ево какав хаос то прави у вашем мозгу, једна ствар је КЉУЧНА пре одласка у кревет
Младенчићи су врло једноставни колачићи, који се припремају од најједноставнијих састојака, иако места за импровизацију увек има, те их по жељи можете обогатити или украсити додатним састојцима.
Састојци:
- 1/2 л кисела вода
- 1 парче квасца
- 200 мл уља
- 100 г шећера
- брашно по потреби
- сок од 1 лимуна и корица
- мед
- ораси
Припрема:
Квасац растопити у мало млаке воде да надође. У киселу воду додати зејтин, шећер, лимунов сок и рендану лимунову кору и надошли квасац. Додати брашно и замесити тесто, да није ни меко ни тврдо. Најбоље је тесто замесити увече, тако да одстоји преко ноћи.
Ујутру развити кору дебљине прста, чашом вадити младенчиће и пеци. Пре печења сваки младенчић премазати шећерном водицом. Филовати их по жељи, а најбоље медом и орасима.
Србија Данас/Блиц/Пренео Т. М.