OVA BILJKA JE ČUDO MEDICINE - Srbi obožavaju da je konzumiraju UZ PEČENJE!
Čudesna biljka koju često kombinujemo uz meso ima fantastična svojstva.
Za razliku od naše kuhinje i medicine, gde ren još uvek nije dobio zasluženo mesto, Rusi se odavno oslanjaju na fantastična svojstva ove začinske biljke, obilato je koristeći u razne svehe. Kad je ishrana u pitanju, upotrebljava se svež koren rena, i to najčešće kao začin za hladna jela, salate i ribu, ali iz proizvode od mesa. Ima oštar miris i ljut ukus, pa ga je dovoljno upotrebiti u sasvim maloj količini. Njegova uloga u ishrani sastoji se prvenstveno u tome da nadraži sluzokožu želuca, koja onda pojačava lučnje kiseline i žuči, a samim tim i poboljšava opšte stanje organizma.
ŠTA SVE KRIJE U SEBI
Koren rena ima skoro pet puta više vitamina C nego limun i pomorandža. Što se tiče toga, od njega su jači samo šipurak i crna ribizla. Sadrži i ugljene hidrate, belančevine, masti, eterična ulja, mineralne soli i fintocide, to jest prirodne antibiotike. Tu su i glukoza, kalijum i singirin – sastojak zadužen za čuvenu ljutinu korena rena. Budući da sadrži etarsko ulje, čak i male količine ovog korena dovoljne su za stimulisanje apetita i poboljšavanje rada creva. Pored korena, upotrebljava se i mladi list, to jest sveža biljka s cvetovima, i to najčešće za pripremu salata. Listovi rena vrlo su bogati askorbinskom kiselinom (C vitamin) i beta karotenom, a od minerala prednjače kalijum, kalcijum, magnezijum, sumpor, gvožđe i fosfor.
STALNO VAM IZLAZI HERPES NA USNAMA? Uz ove trikove nestaje preko noći!
Anđelina Džoli ne liči na staru sebe - Od nje ostale samo KOSTI I KOŽA
Svaki dan uzimate magnezijum? Znate li koje vitamine i minerale (ni)je dobro paralelno uzimati?
LISTA LEKOVITIH SVOJSTAVA
Ren ima izrazito antimikrobno dejstvo – pomaže organizmu da uništi bakterije. Sok od rena razblažen vodom dobar je za ispiranje upaljenog grla i bolesnih desni. Pored fintocida (prirodnog antibiotika), ren sadrži i lizozim – protein s baktericidnim delovanjem koji se koristi i u zvaničnoj medicini. Upravo zato, kašu od korena rena mnogi Rusi koriste za lečenje gnojnih rana i različitih čireva na koži uzrokovanih upornim bakterijama. Narendani koren rena, nažalost, može se čuvati najviše nedelju dana, nakon čega gubi korisna svojstva. Tako, nije teško zaključiti da se kupovni ren u teglicama ne može pohvaliti lekovitošću. Ali je zato neodoljiv kao začin. Osim što stimuliše sistem za varenje, ren leči upaljene urinarne kanale, a ima i jako diuretičko svojsvo, te potpomaže izbacivanje kamena u bubregu. Takođe, blagotvoran je u slučaju cistitisa, gihta i reume. Rusi su njime lečili i promrzline, upaljene nerve na licu i telu, razne oblike neuralgije i bolesti zglobova. Ipak, najpopularniji je kao domaći lek za kašalj i bolesti disajnih organa. Takođe, ren umanjuje žeđ, pa se samim tim, zbog smanjenog konzumiranja tečnosti, reguliše i nivo šećera u krvi, što pogoduje dijabetičarima.
KONTRAINDIKACIJE
Uprkos mnogim korisnim i lekovitim svojstvima, s konzumiranjem rena ne treba preterivati. Ne preporučuje se osobama s akutnim upalama unutrašnjih organa, kao ni trudnicama. Preterana upotreba rena može izazvati skok krvnog pritiska i pojačati krvarenje. Budući da je jak diuretik, ne preporučuje se u slučaju dijareje, a trebalo bi da ga izbegavaju i osobe koje se inače intenzivno znoje.
REN ZA LEPO LICE
Ovo povrće pokazalo je odlične rezultete i u kozmetici, prvenstveno u izbeljivanju kože. Naime, voda s ekstraktom rena (ili sok od svežeg korena) odlično uklanja razne pigmentne mrlje i pege. Jednostavno, utapkavajte ga u kožu lica vatom nekoliko minuta, ali izbegavajte oči. Takođe, ako želite da se rešite mitisera i kolornih nepravilnosti na koži, ali i da se oslobodite staračkih pega – stavite na lice masku od rendanog korena rena pomešanog s rendanom jabukom u odnosu 1 : 1. Držite je pet minuta, a zatim se umijte.