Sarmice sa ZELJEM od kojih će ZAMIRISATI cela kuća, brzo lako, a SPREMA se U RERNI!
Odličan izbvor za ručak!
Ukoliko tražite dobar recept za ukusne sarmice sa zeljem, onda ste na pravom mestu. Ove sarmice malo su drugačije od standardnih jer se pripremaju u rerni.
Oko 30 posto PREMINULIH od korone imalo je OVU HRONIČNU BOLEST: Evo šta činiti u slučaju zaraze i kako je izbeći
Potrebno je:
- 2 veće veze zelja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica belog sirćeta
- 2 l vode
PITA SA VIŠNJAMA PO BAKINOM RECEPTU! Napravite omiljenu poslasticu iz detinjstva za čas!
Za fil:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 2 srednje glavice crnog luka
- 1 čen belog luka
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 150 g pirinča
- 1 kašika aleve paprike
- 100 ml ulja
- 2 srednje šargarepe
Za zapršku:
- 50 ml ulja
- 1 kašika brašna
- 2 kašičice aleve paprike
- 400 ml vode
- suvi biljni začin
Listove zelja oprati i skinuti deblji deo. U veću, dublju, šerpu staviti vodu, so i sirće, pa staviti da provri. U provrelu vodu "provlačiti" po jedan list zelja, samo da, malo, omekša. Nikako ne stavljati po više listova, jer jako brzo omekšaju, pa mogu da se raspadnu.
Poparene listove vaditi u vanglicu, sa hladnom vodom. Kada se završi ceo postupak potapanja listova staviti ih da se ocede.
Savršena UŽIČKA KOMPLET LEPINJA! Evo kao da PRIPREMIŠ ovaj SPECIJALITET kod kuće!
Fil: Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni luk, beli luk i šargarepu. Dinstati, oko, 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg). Meso, sa varjačom, dobro usitniti i posuti ga sa biberom i suvim biljnim začinom. Promešati i dinstati dok meso ne bude poluprženo. Ako treba dolivati po malo vode. Kada se meso upržilo dodati alevu papriku, promešati i ubaciti, dobro opran, pirinač. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.
Uzeti, dublji, pleh, odgovarajuće veličine i podmazati ga uljem. Za zavijanje sarmica od zelja najlakše je to uraditi na dasci za sečenje hleba (zato što su jako mekani, pa je nezgodno zavijati ih u ruci, kao i inače što se radi). Znači, staviti list zelja na dasku, na sredini lista staviti dve kašike fila, pa prvo preklopiti levu i desnu stranu, preko fila, zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmicu. Umotane sarmice poređati u podmazani pleh.
Rernu uključiti, da se zagreje, na 200 stepeni.
Zaprška: U zagrejano ulje staviti brašno i propržiti da brašno požuti. Dodati alevu papriku, promešati, pa naliti vrelom vodom. Prokuvati da se sastojci sjedine. Dodati suvi biljni začin, po ukusu.
Sa pripremljenom zaprškom preliti poređane sarmice u plehu. Prekriti ih alu folijom i staviti da se peku, u zagrejanoj rerni. Kada tečnost u rerni, provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći jedan sat. Izvaditi i poslužiti sa kiselim mlekom.
Potreban vam je beg od gradske gužve? Evo KAKO da ISKORISTITE VIKEND na najbolji način