SLATKI LJUBAVNI ZALOGAJI: Napravite romantičnu večeru za Dan zaljubljenih
Zavrnite rukave i spremite ukusno jelo koje će ga oboriti s nogu.
Širom sveta 14. februara se obeležava Dan zaljubljenih, odnosno praznik Svetog Valentina. U pravoslavlju takođe postoji dan posvećen ovom svecu, a to je 13. avgust. Pravoslavni vernici u Srbiji 14. februara obeležavaju Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda i vinara.
NE ZNATE ŠTA DA MU POKLONITE ZA DAN ZALJUBLJENIH? Sa OVIH 5 stvari ne možete da pogrešite!
Kako je jasno da je poslovica "da ljubav na usta ulazi" zlata vredna, a da biste na Dan zaljubljenih sigurno obradovali dragog, predlažemo da zavrnete rukave i pripremite slasnu gozbu. Ovo su tri recepta za jela koja će ga sigurno oduševiti, a mogu da budu i predigra i uvod u divno veče.
Junetina u sosu od crvenog vina
Potrebno je:
800 gr juneće pečenice, tri šargarepe, četiri glavice crnog luka, dve čaše crnog vina, malo putera, so, biber, majčina dušica, vlašac, malo maslinovog ulja.
Priprema:
Meso sa svih strana premazati tankim slojem maslinovog ulja, a zatim ga staviti na sredinu vatrostalne posude prethodno podmazane puterom. Meso posolite, dodajte biber i ostale začine.
Dodajte čašu vina tako da ne prelije meso, poklopite posudu i pecite na 180 stepeni jedan sat. Dok se meso peče, očistiti šargarepu i luk, iseckajte, propržite na malo ulja. Kad prođe sat, izvadite meso iz rerne, dodajte pored proprženo povrće, prelijte drugom čašom vina. Poklopite i vratite u rernu ponovo na sat.
Pene sa rikotom i povrćem
Potrebno je:
Dve kašike maslinovog ulja, so i biber, pakovanje testenine, veća glavica iseckanog crnog luka, dva čena izgnječenog belog luka, četiri šolje krupno isečenog spanaća, sok od dva limuna, dve šolje rikote, dve trećine šolje oljuštenog semena suncokreta.
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Namažite tanak sloj ulja na dno manje ili srednje plitke tepsije. Skuvajte pastu. Pre nego što ocedite testeninu izvadite dve šolje vode u kojoj se kuvala i stavite sa strane. Zatim procedite makarone i vratite ih u šerpu.
Dok se makarone kuvaju, zagrejte dve kašike maslinovog ulja u tiganju. Dodajte luk, posolite i pobiberite, propržite dok ne počne da dobija žućkasto-braon boju. Nakon toga dodajte i beli luk, zatim spanać i ostavite ga da se proprži oko dva minuta. Dodajte limunov sok, rikota sir i vodu od makarona. Sve vreme mešajte i nastavite sa mešanjem dok se kozji sir ne otopi i ne postane kremast. Zatim masu iz tiganja prespite u šerpu sa oceđenim makaronama i mešajte dok makarone i sos ne budu ujednačeni. Celu mešavinu prebacite u podmazani pleh i pospite suncokretovim semenkama. Pecite 20 do 25 minuta.
Škampi sa karijem i belim vinom
Potrebno je:
500 gr škampa, dve do tri kašike devičanskog maslinovog ulja, prstohvat ljute paprike, četiri čena sitno iseckanog belog luka, 60 ml suvog belog vina, dve kašike svežeg limunovog soka, pola kašike crvene paprike, 20 gr putera, dve kašike sitno iseckanog peršuna, po ukusu morske soli i bibera.
Priprema:
Zagrejati ulje u velikom, težem tiganju na osrednjoj temperaturi. Dodati prstohvat ljute paprike i pržiti, stalno mešajući oko 30 sekundi. Dodati sitno iseckan beli luk i njega pržiti oko minut ili dok ne zamiriše. Dodati očišćene škampe,vino, puter,s ok od limuna i dimljenu mlevenu papriku. Dinstati pet minuta ili dok škampi ne promene boju u rumenu. Pobiberiti i posoliti po ukusu, posuti seckanim peršunom i poslužiti s rižotom ili pastom, po vašem izboru.