СЛАТКИ ЉУБАВНИ ЗАЛОГАЈИ: Направите романтичну вечеру за Дан заљубљених
Заврните рукаве и спремите укусно јело које ће га оборити с ногу.
Широм света 14. фебруара се обележава Дан заљубљених, односно празник Светог Валентина. У православљу такође постоји дан посвећен овом свецу, а то је 13. август. Православни верници у Србији 14. фебруара обележавају Светог Трифуна, заштитника винограда и винара.
НЕ ЗНАТЕ ШТА ДА МУ ПОКЛОНИТЕ ЗА ДАН ЗАЉУБЉЕНИХ? Са ОВИХ 5 ствари не можете да погрешите!
Како је јасно да је пословица "да љубав на уста улази" злата вредна, а да бисте на Дан заљубљених сигурно обрадовали драгог, предлажемо да заврнете рукаве и припремите сласну гозбу. Ово су три рецепта за јела која ће га сигурно одушевити, а могу да буду и предигра и увод у дивно вече.
Јунетина у сосу од црвеног вина
Потребно је:
800 гр јунеће печенице, три шаргарепе, четири главице црног лука, две чаше црног вина, мало путера, со, бибер, мајчина душица, влашац, мало маслиновог уља.
Припрема:
Месо са свих страна премазати танким слојем маслиновог уља, а затим га ставити на средину ватросталне посуде претходно подмазане путером. Месо посолите, додајте бибер и остале зачине.
Додајте чашу вина тако да не прелије месо, поклопите посуду и пеците на 180 степени један сат. Док се месо пече, очистити шаргарепу и лук, исецкајте, пропржите на мало уља. Кад прође сат, извадите месо из рерне, додајте поред пропржено поврће, прелијте другом чашом вина. Поклопите и вратите у рерну поново на сат.
Пене са рикотом и поврћем
Потребно је:
Две кашике маслиновог уља, со и бибер, паковање тестенине, већа главица исецканог црног лука, два чена изгњеченог белог лука, четири шоље крупно исеченог спанаћа, сок од два лимуна, две шоље рикоте, две трећине шоље ољуштеног семена сунцокрета.
Припрема:
Загрејте рерну на 190 степени. Намажите танак слој уља на дно мање или средње плитке тепсије. Скувајте пасту. Пре него што оцедите тестенину извадите две шоље воде у којој се кувала и ставите са стране. Затим процедите макароне и вратите их у шерпу.
Док се макароне кувају, загрејте две кашике маслиновог уља у тигању. Додајте лук, посолите и побиберите, пропржите док не почне да добија жућкасто-браон боју. Након тога додајте и бели лук, затим спанаћ и оставите га да се пропржи око два минута. Додајте лимунов сок, рикота сир и воду од макарона. Све време мешајте и наставите са мешањем док се козји сир не отопи и не постане кремаст. Затим масу из тигања преспите у шерпу са оцеђеним макаронама и мешајте док макароне и сос не буду уједначени. Целу мешавину пребаците у подмазани плех и поспите сунцокретовим семенкама. Пеците 20 до 25 минута.
Шкампи са каријем и белим вином
Потребно је:
500 гр шкампа, две до три кашике девичанског маслиновог уља, прстохват љуте паприке, четири чена ситно исецканог белог лука, 60 мл сувог белог вина, две кашике свежег лимуновог сока, пола кашике црвене паприке, 20 гр путера, две кашике ситно исецканог першуна, по укусу морске соли и бибера.
Припрема:
Загрејати уље у великом, тежем тигању на осредњој температури. Додати прстохват љуте паприке и пржити, стално мешајући око 30 секунди. Додати ситно исецкан бели лук и њега пржити око минут или док не замирише. Додати очишћене шкампе,вино, путер,с ок од лимуна и димљену млевену паприку. Динстати пет минута или док шкампи не промене боју у румену. Побиберити и посолити по укусу, посути сецканим першуном и послужити с рижотом или пастом, по вашем избору.