KISELI KUPUS KAO IZ BAKINE KUHINJE! Savršeni RECEPT za PRIPREMU, a postoji samo JEDAN TRIK!
Oduševićete se!
Novi recepti za kiseli kupus obično počinju rečima – na toliko i toliko kupusa (ili vode), ide toliko soli. Međutim, stari domaćini nikada nisu kupovali so baš po takvoj meri, već je u kući morala da postoji dovoljna rezerva.
SAVRŠEN AJVAR BEZ KONKURENCIJE: Izbegnite ovih 6 grešaka prilikom pripreme!
Trudite se, a stvari vam ne idu od ruke? Otkrijte kako da promenite život iz korena
BOJA OČIJU otkriva MNOGO više nego što ste MISLILI: EVO šta koja ZNAČI!
Oni su se za ostavljanje kupusa za zimu počinjali na sledeći način – kupovinom najboljeg kupusa! Idealno bi bilo da prvo kupite jednu ili dve glavice i proverite da li kupus ima slatkast ukus.
Ako ima, to je pravi, a ako malo ljuti, bolje ga potrošite za salatu ili kuvanje, a za burence tražite neki drugi. Takođe, proverite da slučajno nema puževa golaća u glavici, jer ako je rod takav, kiseli kupus se neće održati.
Dobre su one sorte koje imaju tanje "žile", a poslovično su najbolji "futoški" i "srpski melez." Kad odaberete pravi kupus, očistite ga temeljno od spoljnih listova a onda zarežite svaki koren "na krst" i izvadite sredinu što više možete.
Recept za kiseli kupus:
- U svaku izdubljenu glavicu sipajte po kašičicu soli, pa ih ređajte pažljivo jednu uz drugu.
- Glavice ne smeju da se pritiskaju, ali ni da budu suviše labavo spakovane.
- Otvor u korenu, u kome je so, ostaje okrenut na gore.
- Dok ređate glavice, sa strane uglavite i plastično crevo koje treba da ide od dna do vrha bureta. Služiće za pretakanje rasola.
- Kad poređate glavice, postavite plastičnu rešetku ili čamove daščice i pritisnite kamenom i ostavite preko noći da kupus odstoji.
- Ako sutradan može da se doda još neka glavica, popunite bure još malo.
- Razmutite so u hladnoj vodi, tako da ukus bude neprijatno slan.
- Prelijte kupus, zatvorite i već sutradan proverite da li treba dodati još presolca.
- Čim se počne osećati izmenjen miris, počinje pretakanje i ono se obavlja svaki dan.
- Crevom izvući pun lonac presolca sa dna bureta, pa ga preliti odozgo preko kupusa.
- Ponoviti proceduru nekoliko puta.
- Kada kupus dostigne željeni nivo kiselosti, dodajte u bure vinobran, prema uputstvu na kesici a u skladu s količinom kupusa.
10 užasnih NAVIKA koje morate IZBACITI ako želite RAVAN stomak