КИСЕЛИ КУПУС КАО ИЗ БАКИНЕ КУХИЊЕ! Савршени РЕЦЕПТ за ПРИПРЕМУ, а постоји само ЈЕДАН ТРИК!
Одушевићете се!
Нови рецепти за кисели купус обично почињу речима – на толико и толико купуса (или воде), иде толико соли. Међутим, стари домаћини никада нису куповали со баш по таквој мери, већ је у кући морала да постоји довољна резерва.
САВРШЕН АЈВАР БЕЗ КОНКУРЕНЦИЈЕ: Избегните ових 6 грешака приликом припреме!
Трудите се, а ствари вам не иду од руке? Откријте како да промените живот из корена
БОЈА ОЧИЈУ открива МНОГО више него што сте МИСЛИЛИ: ЕВО шта која ЗНАЧИ!
Они су се за остављање купуса за зиму почињали на следећи начин – куповином најбољег купуса! Идеално би било да прво купите једну или две главице и проверите да ли купус има слаткаст укус.
Ако има, то је прави, а ако мало љути, боље га потрошите за салату или кување, а за буренце тражите неки други. Такође, проверите да случајно нема пужева голаћа у главици, јер ако је род такав, кисели купус се неће одржати.
Добре су оне сорте које имају тање "жиле", а пословично су најбољи "футошки" и "српски мелез." Кад одаберете прави купус, очистите га темељно од спољних листова а онда зарежите сваки корен "на крст" и извадите средину што више можете.
Рецепт за кисели купус:
- У сваку издубљену главицу сипајте по кашичицу соли, па их ређајте пажљиво једну уз другу.
- Главице не смеју да се притискају, али ни да буду сувише лабаво спаковане.
- Отвор у корену, у коме је со, остаје окренут на горе.
- Док ређате главице, са стране углавите и пластично црево које треба да иде од дна до врха бурета. Служиће за претакање расола.
- Кад поређате главице, поставите пластичну решетку или чамове дашчице и притисните каменом и оставите преко ноћи да купус одстоји.
- Ако сутрадан може да се дода још нека главица, попуните буре још мало.
- Размутите со у хладној води, тако да укус буде непријатно слан.
- Прелијте купус, затворите и већ сутрадан проверите да ли треба додати још пресолца.
- Чим се почне осећати измењен мирис, почиње претакање и оно се обавља сваки дан.
- Цревом извући пун лонац пресолца са дна бурета, па га прелити одозго преко купуса.
- Поновити процедуру неколико пута.
- Када купус достигне жељени ниво киселости, додајте у буре винобран, према упутству на кесици а у складу с количином купуса.
10 ужасних НАВИКА које морате ИЗБАЦИТИ ако желите РАВАН стомак