BADNJEVKA - STARINSKA PITA KOJA SE PRAVI ZA BADNJE VEČE: Puna oraha i suvog voća, najsočniji recept
Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče
Večeras slavimo Badnje veče a za taj svečani događaj domaćice spremaju svečanu večeru koja obavezno treba da sadži i baklavu.
VEČERAS JE PUN MESEC , A EVO ŠTA NAM DONOSI: Najviše će uticati na OVAJ ZNAK, vreme je da reši probleme sa PORODICOM
TAJNA SAVRŠENO SPREMLJENE AROMATIČNE PASTRMKE ZA BADNJE VEČE: Zdrav obrok, sočniji od mesa! (RECEPT)
Sastojci:
- 500 gr. kora za pitu
Šerbet:
- 500gr. šećera
- 700ml. vode
- Sok od jednog limuna
- Kolutovi od 1/2 limuna
Fil:
- 350gr. suvih šljiva
- 200gr. suvih smokvi
- 100gr. suvog grožđa
- 250gr. mlevenih oraha
Priprema: Prvo spremite agdu tako što ćete u vodu sipati šećer i limun i ostaviti da proključa.
Fil spremite tako što ćete u šerbet staviti iseckane smokve, suve šljive i suvo grođže i pustiti sve da ključa oko 10ak minuta.
U šolju sipajte 100 ml kisele vode i 1 dcl ulja, ostavite to sa strane.
Voće procedite iz šerbeta i pustite da se prohladi.
Stavite jednu koricu, pa je poprskajte kiselom vodom, pa drugu koricu stavite i prelijte preko nje orahe. Zatim stavite treću koricu, poprskajte je sa kiselom vodom i preko nje prespite suvo voće. Umotajte i stavite u pleh. Tako radite dok ne potrošite sav materijal.
Isecite pitu pa premažite sa ostatkom kisele vode i ulja. Ubacite u zagrejanu rernu i ispecite. Vrelu pitu prelijte hladnim sirupom. Sačekajte da upije pa poslužite.