Tradicionalni BAKIN recept za POSNU sarmu - Pun UKUS domaćeg jela će oduševiti CELU porodicu
U vreme posta jedno od starinskih, tradicionalnih jela koje su spremale naše bake je posna sarma.
Gurmani kažu da ako se spremi po pravilnoj recepturi posna sarma može biti i bolja od one sa mesom. Svakako, zdravija verzija ovog domaćeg jela je kraljica svih posnih slava i gozbi.
Ako budete pažljivo pratili bakin recept, zasigurno je da će rezultat biti ukusuno jelo koje možete poslužiti, kako na porodičnom rućku, tako i na nekom većem okupljanju.
Spavaj i GUBI KILOGRAME! Primenite ove SAVETE i probudite se sa KILOGRAMOM MANJE - jednostavno je i ZDRAVO
Malo ko zna za ovaj SIMPTOM DIJABETESA! Ukoliko primetite da vam se ovo dešava sa OČIMA, odmah kod LEKARA, može nastupiti SLEPILO
Potrebno je:
- listovi kiselog kupusa
- 1 veliki praziluk
- 1 veća šargarepa
- 1 manji celer
- 1 manji krompir
- 1 cela glavica belog luka
- 2 kašike ajvara
- 2 kašike ječmenih pahuljica
- 100 g pirinča
- malo suvog začina
- malo mlevene paprike i ljute tucane
- lovorov list
- ulje
Priprema:
Na ulju propržiti praziluk i šargarepu. Onda dodavati, jedno po jedno, seckano povrće; celer, krompir, pa dodati pahuljice, opran pirinač, seckan beli luk. Dodavati začine, mlevenu papriku, biber, suvi začin, ajvar. Sve dobro izjednačiti. Listove kupusa očistiti, ukloniti deblji deo lista i staviti punu kašiku nadeva, saviti sa strane i uviti sarme na duže. Ređati uspravno u šerpu. Naseckati sredinu kupusa, koja je ostala, dodati još malo paprike i malo dimljene ribe, po želji. Ubaciti lovorov list i preliti vodom i ostaviti sarmu da se krčka 2,5 sata, na tihoj vatri. Po zelji zapeći.