scattered clouds
20°C
02.07.2024.
Beograd
eur
117.0371
usd
108.8009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NIKAKO U FRIŽIDERU! Evo gde je najbolje da čuvate BELI I CRNI LUK!

17.06.2024. 06:59
Čuvanje luka u frižideru
Čuvanje luka u frižideru / Izvor: Shutterstock

Samo je važno da je ne držite na sobnoj temperaturi, jer to može podstaknuti rast Clostridium botulinum – otrovne bakterije koja može biti smrtonosna

Neka zdrava hrana u frižideru može da stoji i nedeljama. Crni i beli luk definitivno nisu u toj kategoriji.

Luk upija više vlage u hladnjaku, pa se brže kvari”, kaže Kristen Farmer Hol, kuvarica i suvlasnica poslastičarnice iz Birmingema. “Skrob se takođe brže pretvara u šećer u hladnom i vlažnom okruženju”.

Za beli luk je obrazloženje malo drugačije: čuvanje u frižideru podstaći će klijanje.
Umesto da ih stavljate u frižider, čuvajte ceo luk na hladnom, suvom i prozračnom prostoru. Vlaga ili nedostatak kretanja vazduha ubrzaće njihovo kvarenje, a sunčeva svetlost će uzrokovati njihovo nicanje. Kada se pravilno skladišti, luk može da ima dug rok trajanja od oko 30 dana, prema USDA-u.

Beli luk treba čuvati na isti način: na hladnom, suvom i prozračnom mestu i u tim uslovima može da traje od 3 do 5 meseci.

Čuvanje luka u frižideru
Čuvanje luka u frižideru / Izvor: Shutterstock

S druge strane, ako ste već očistili crni luk, treba ga staviti u frižider, gde može da izdrži od 10 do 14 dana. Ako ste ga i iseckali, rok mu je 7 do 10 dana.

Očišćeni i naseckani beli luk možete staviti u zamrzivač, ali ga što bolje umotajte da biste sprečili prodor vazduja. Takođe ga možete očistiti i pasirati s malo ulja dok se ne napravi gusta pasta, koju možete da zamrznete u hermetički zatvorenoj posudi, prenosi Livestrong.

Samo je važno da je ne držite na sobnoj temperaturi, jer to može podstaknuti rast Clostridium botulinum – otrovne bakterije koja može biti smrtonosna, navodi Kalifornijski univerzitet.