Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НИКАКО У ФРИЖИДЕРУ! Ево где је најбоље да чувате БЕЛИ И ЦРНИ ЛУК!

17.06.2024. 06:59
Čuvanje luka u frižideru
Чување лука у фрижидеру / Извор: Shutterstock

Само је важно да је не држите на собној температури, јер то може подстакнути раст Цлостридиум ботулинум – отровне бактерије која може бити смртоносна

Нека здрава храна у фрижидеру може да стоји и недељама. Црни и бели лук дефинитивно нису у тој категорији.

Лук упија више влаге у хладњаку, па се брже квари”, каже Кристен Фармер Хол, куварица и сувласница посластичарнице из Бирмингема. “Скроб се такође брже претвара у шећер у хладном и влажном окружењу”.

За бели лук је образложење мало другачије: чување у фрижидеру подстаћи ће клијање.
Уместо да их стављате у фрижидер, чувајте цео лук на хладном, сувом и прозрачном простору. Влага или недостатак кретања ваздуха убрзаће њихово кварење, а сунчева светлост ће узроковати њихово ницање. Када се правилно складишти, лук може да има дуг рок трајања од око 30 дана, према УСДА-у.

Бели лук треба чувати на исти начин: на хладном, сувом и прозрачном месту и у тим условима може да траје од 3 до 5 месеци.

Čuvanje luka u frižideru
Чување лука у фрижидеру / Извор: Shutterstock

С друге стране, ако сте већ очистили црни лук, треба га ставити у фрижидер, где може да издржи од 10 до 14 дана. Ако сте га и исецкали, рок му је 7 до 10 дана.

Очишћени и насецкани бели лук можете ставити у замрзивач, али га што боље умотајте да бисте спречили продор ваздуја. Такође га можете очистити и пасирати с мало уља док се не направи густа паста, коју можете да замрзнете у херметички затвореној посуди, преноси Ливестронг.

Само је важно да је не држите на собној температури, јер то може подстакнути раст Цлостридиум ботулинум – отровне бактерије која може бити смртоносна, наводи Калифорнијски универзитет.