НИКАКО У ФРИЖИДЕРУ! Ево где је најбоље да чувате БЕЛИ И ЦРНИ ЛУК!
Само је важно да је не држите на собној температури, јер то може подстакнути раст Цлостридиум ботулинум – отровне бактерије која може бити смртоносна
Нека здрава храна у фрижидеру може да стоји и недељама. Црни и бели лук дефинитивно нису у тој категорији.
“Лук упија више влаге у хладњаку, па се брже квари”, каже Кристен Фармер Хол, куварица и сувласница посластичарнице из Бирмингема. “Скроб се такође брже претвара у шећер у хладном и влажном окружењу”.
За бели лук је образложење мало другачије: чување у фрижидеру подстаћи ће клијање.
Уместо да их стављате у фрижидер, чувајте цео лук на хладном, сувом и прозрачном простору. Влага или недостатак кретања ваздуха убрзаће њихово кварење, а сунчева светлост ће узроковати њихово ницање. Када се правилно складишти, лук може да има дуг рок трајања од око 30 дана, према УСДА-у.
Бели лук треба чувати на исти начин: на хладном, сувом и прозрачном месту и у тим условима може да траје од 3 до 5 месеци.
С друге стране, ако сте већ очистили црни лук, треба га ставити у фрижидер, где може да издржи од 10 до 14 дана. Ако сте га и исецкали, рок му је 7 до 10 дана.
Очишћени и насецкани бели лук можете ставити у замрзивач, али га што боље умотајте да бисте спречили продор ваздуја. Такође га можете очистити и пасирати с мало уља док се не направи густа паста, коју можете да замрзнете у херметички затвореној посуди, преноси Ливестронг.
Само је важно да је не држите на собној температури, јер то може подстакнути раст Цлостридиум ботулинум – отровне бактерије која може бити смртоносна, наводи Калифорнијски универзитет.