7 DANA JEDITE OVU SMESU SA BELIM LUKOM NA PRAZAN STOMAK: Sastojke imate kod kuće, a vaše telo će se preporoditi
Beli luk je najbolje konzumirati sirov, jer je njegov aktivni sastojak – alicin koji gubi svoja svojstva ako se termički obrađuje.
Beli luk je jedan od najčešće korištenih sastojaka u gotovo svakoj kuhinji širom sveta. Popularan je jer ima izvrstan ukus, daje ukus svakom jelu, a povrh svega toga koristan je i za zdravlje.
Sirovi beli luk može vam pomoći kod puno medicinskih stanja, a čak ga i leka preporučuju. Može vam pomoći da snizite visoki krvni pritisak i holesterol, sprečiti koronarne bolesti srca i srčanog udara. A vrlo je koristan u smanjenju ateroskleroze.
Samo jedan češanj belog luka može vam pomoći u svakodnevnim zdravstvenim problemima kao što su peludna groznica, proliv, prehlada, grip, ugriz buba i gljivičnih infekcija. Beli luk može vam pomoći da ublažite i simptome osteoartritisa, dijabetes i povećanu prostate. Izvrstan je za pojačanje imunog sistema, a pomaže i pri detoksikaciji tela.
Kako koristiti beli luk?
Beli luk je najbolje konzumirati sirov jer je njegov aktivni sastojak – alicin koji gubi svoja svojstva ako se termički obrađuje. Naime, morate smrviti beli luk i narezati ga što sitnije te ostaviti ga na stranu 15 minuta pre nego što ćete ga jesti. Najbolje je jesti beli luk na prazan želudac, jer tako telo lakše apsorbuje hranjive materije.
Sirovi beli luk i med
Uzmite 2-3 češnja belog luka i pomešajte ih s jednom kašičicom meda. Konzumirajte ovu smesu svaki dan. Nakon nekoliko dana primetićete kako ćete se osećati energičnije i koliko ćete zdraviji biti.
Sirup od belog luka protiv gripe
Ako je vaša koža osetljiva, možda je najbolje da nosite rukavice kada pripremite ovaj tonik. Pobrinite se da ne dodirujete oči rukama kojima dirate ovaj tonik jer ih možete iziritirati prirodnim uljima belog luka.
Sastojci:
- ½ seckanog crvenog luk
- 5 češnja belog luka (seckani)
- 2 crvene čili paprike (seckani)
- 1 kašičica seckanog đumbira
- 1 isceđen sok od jednog celog limuna
- jabukovo sirće
Kako ga pripremiti?
Trebaće vam staklena posuda srednje veličine (350ml-500ml). Dodajte u nju naseckani luk, a zatim beli luk. Zatim dodajte čili paprike sa semenkama i stavite đumbir na vrh.
U smesu dodajte isceđeni sok od limuna i na kraju ulijte sve u jabukovo sirće. Pobrinite se da imate barem centimetar praznog prostora na vrhu. Zatvorite poklopac čvrsto i pohranite lek na hladnom i tamnom mestu.
Tonik možete početi konzumirati već sledeći dan. Ova smesa je odličan borac protiv gripa, prehlade i upale grla, piše Family Health Freedom Network.