BRZINSKA BAKLAVA bez kora prava je poslastica - Lakše se sprema od klasične, a toliko je sočna da se topi u ustima
Ovaj recept idealan je za domaćice koje ne žele da provode sate u kuhinji.
Baklava je tradicionalni desert poznat po svojim slojevima i bogatom ukusu, ali često zahteva puno vremena i truda. Ova brza verzija grčke baklave bez kora donosi savršen spoj ukusa i teksture, a priprema je jednostavna i brza. Idealna je za sve one koji žele da uživaju u slatkim zalogajima bez previše komplikacija.
Sastojci:
- 5 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- 1 čaša mleka
- 1 čaša griza
- 1 šolja brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 šolja mlevenih oraha
Agda (sirup):
- 3 šolje šećera
- 4 šolje vode
- 1 kriška limuna
Priprema:
Za pripremu ove slatke čarolije, prvo umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Zatim dodajte ulje i mleko, mešajući sve sastojke kako biste dobili ujednačenu smesu. Nakon toga, polako dodajte griz, brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe, pažljivo mešajući dok se svi sastojci ne sjedine.
Smesu izlijte u prethodno podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30-35 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Dok se baklava peče, pripremite agdu. U šerpi sjedinite šećer, vodu i krišku limuna, pa kuvajte na srednjoj temperaturi dok se šećer potpuno ne rastvori. Nakon što agda prokuha, smanjite temperaturu i kuvajte još 10 minuta, a zatim je ostavite da se ohladi.
Kada se baklava ohladi, prelijte je pripremljenom agdom, a zatim ostavite da upije sav sirup.
Uživanje u baklavi
Ova brza grčka baklava bez kora je savršen izbor za sve ljubitelje slatkiša, a možete je poslužiti uz kafu ili čaj. Sa svojom bogatom aromom oraha i slatkim sirupom, ova baklava će oduševiti sve, a vi ćete uživati u komplimentima bez stresa oko dugotrajne pripreme.
Pripremite ovu jednostavnu baklavu i uživajte u slatkim trenucima sa porodicom i prijateljima!