ČAJEVI ZA NADIMANJE - Evo kako da rešite konstantnu napetost u stomaku koja se javlja kada nešto pojedete
Nekoliko predloga kako da olakšate sebi. Nadutost može biti znak i nekog obljenja, pa je uporna i konstantno se ponavlja, posetite i lekara.
Da li vas muči neprijatan osećaj u stomaku nakon jela, naduti ste, imate zatvor ili grčeve? Niste jedini, jer procene govore da čak 50 odsto ljudi makar povremeno pati od ovih tegoba.
Mada nadutost može da bude znak nekog oboljenja, sama po sebi nije bolest, već stanje. Krivca treba tražiti pre svega u nepravilnoj ishrani, ali i u hormonalnoj neravnoteži, stresu i antibioticima. Ukoliko želite da ublažite nadutost, sledeći čajevi mogu da vam pruže brzo olakšanje.
Čaj od nane
Nana je mirisna biljka koja se vekovima koristi za ublažavanje problema sa varenjem zahvaljujući aktivnom sastojku mentolu.
Istraživanja pokazuju da ovaj čaj od pomaže crevima da se opuste, što olakšava prolaz gasova i smanjuje nadimanje.
Čaj od đumbira
Koren đumbira ima snažan antiemetički efekat, što znači da može da pomogne u smanjenju mučnine i lošeg varenja. Vekovima se koristi kao kućni lek za povraćanje, uznemireni stomak, pa čak i jutarnju mučninu.
Čaj od svežeg đumbira je posebno efikasan u smirivanju nadutog stomaka zbog svojih antiinflamatornih svojstava. Utvrđeno je da đumbir pomaže da se probavni sistem prazni brže i efikasnije.
Čaj od kamilice
Ovaj nežni čaj je poznat po svojoj sposobnosti da umiri bolove u stomaku i podigne raspoloženje. Takođe pomaže u smanjenju zadržavanja vode i poboljšanju opšteg blagostanja.
Istraživanja su pokazala da je kamilica posebno korisna kod sindroma iritabilnog creva, smiruje crevni trakt i smanjuje nadimanje izazvano unosom hrane koja sadrži laktozu.
Zeleni čaj
Zeleni čaj je možda jedan od najkorisnijih čajeva za vaš probavni sistem, zahvaljujući visokom sadržaju antioksidansa katehina. Ovi katehini nisu samo moćni u uklanjanju slobodnih radikala (koji mogu da oštete ćelije), već pomažu i da se opuste mišići u vašem sistemu za varenje.
Zeleni čaj takođe pomaže u smanjenju gasova u crevima, što opet smanjuje nadimanje. Pored toga, podstiče probavni sistem da radi efikasnije, stimulišući enzime koji su neophodni za pravilno varenje hrane.
Čaj od komorača
Čaj od komorača pravi se od semena ove biljke. Komorač ima antiinflamatorno dejstvo, posebno u digestivnom traktu. Isparljiva ulja u biljci tradicionalno se koriste za ublažavanje probavnih smetnji verovatno zbog sadržaja estrogena koji umiruje grčeve. Ovo pomaže digestivnom sistemu da efikasnije vari hranu, bez nadimanja.
Čaj od hibiskusa
Često razmišljamo o hibiskusu samo kao o lepom cvetu, ali ovaj čaj može da bude od koristi u regulisanju hormona. Može da smanji zadržavanje vode i nadimanje, posebno tokom određenih faza menstrualnog ciklusa.
Visok sadržaj flavonoida u čaju takođe doprinosi regulisanju aldosterona, hormona koji reguliše unos vode i ravnotežu elektrolita.