ЧАЈЕВИ ЗА НАДИМАЊЕ - Ево како да решите константну напетост у стомаку која се јавља када нешто поједете
Неколико предлога како да олакшате себи. Надутост може бити знак и неког обљења, па је упорна и константно се понавља, посетите и лекара.
Да ли вас мучи непријатан осећај у стомаку након јела, надути сте, имате затвор или грчеве? Нисте једини, јер процене говоре да чак 50 одсто људи макар повремено пати од ових тегоба.
Мада надутост може да буде знак неког обољења, сама по себи није болест, већ стање. Кривца треба тражити пре свега у неправилној исхрани, али и у хормоналној неравнотежи, стресу и антибиотицима. Уколико желите да ублажите надутост, следећи чајеви могу да вам пруже брзо олакшање.
Чај од нане
Нана је мирисна биљка која се вековима користи за ублажавање проблема са варењем захваљујући активном састојку ментолу.
Истраживања показују да овај чај од помаже цревима да се опусте, што олакшава пролаз гасова и смањује надимање.
Чај од ђумбира
Корен ђумбира има снажан антиеметички ефекат, што значи да може да помогне у смањењу мучнине и лошег варења. Вековима се користи као кућни лек за повраћање, узнемирени стомак, па чак и јутарњу мучнину.
Чај од свежег ђумбира је посебно ефикасан у смиривању надутог стомака због својих антиинфламаторних својстава. Утврђено је да ђумбир помаже да се пробавни систем празни брже и ефикасније.
Чај од камилице
Овај нежни чај је познат по својој способности да умири болове у стомаку и подигне расположење. Такође помаже у смањењу задржавања воде и побољшању општег благостања.
Истраживања су показала да је камилица посебно корисна код синдрома иритабилног црева, смирује цревни тракт и смањује надимање изазвано уносом хране која садржи лактозу.
Зелени чај
Зелени чај је можда један од најкориснијих чајева за ваш пробавни систем, захваљујући високом садржају антиоксиданса катехина. Ови катехини нису само моћни у уклањању слободних радикала (који могу да оштете ћелије), већ помажу и да се опусте мишићи у вашем систему за варење.
Зелени чај такође помаже у смањењу гасова у цревима, што опет смањује надимање. Поред тога, подстиче пробавни систем да ради ефикасније, стимулишући ензиме који су неопходни за правилно варење хране.
Чај од коморача
Чај од коморача прави се од семена ове биљке. Коморач има антиинфламаторно дејство, посебно у дигестивном тракту. Испарљива уља у биљци традиционално се користе за ублажавање пробавних сметњи вероватно због садржаја естрогена који умирује грчеве. Ово помаже дигестивном систему да ефикасније вари храну, без надимања.
Чај од хибискуса
Често размишљамо о хибискусу само као о лепом цвету, али овај чај може да буде од користи у регулисању хормона. Може да смањи задржавање воде и надимање, посебно током одређених фаза менструалног циклуса.
Висок садржај флавоноида у чају такође доприноси регулисању алдостерона, хормона који регулише унос воде и равнотежу електролита.