Celog života spremate POVRĆE na pogrešan način: EVO kako da sačuvate što više ZDRAVIH MATERIJA!
Korisni saveti.
Ponekad je bolje povrće jesti sirovo, a u nekim slučajevima povrće zahteva dužu termičku obradu i drugačiji način pripreme. Zato smo izdvojili nekoliko izuzetaka i najbolje načine njihove pripreme
Većina ljudi povrće kuva u proključaloj vodi ili na pari, bez obzira o kojem se povrću radi. Ali to je najčešće i najbljutaviji način termičke obrade, koji nije najsrećnije rešenje za svu vrstu povrća. Ponekad je bolje povrće jesti sirovo, a u nekim slučajevima povrće zahteva dužu termičku obradu i drugačiji način pripreme. Zato smo izdvojili nekoliko izuzetaka i najbolje načine njihove pripreme.
OBNOVILI STARU LJUBAV: Dženifer Aniston i Bred Pit više ne kriju da su ponovo zajedno?
Karfiol i brokoli
Karfiol i brokoli najbolje je peći u rerni, posebno ako ih pustite da se malo jače zapeču i dobiju zlatno-smeđu koricu. Tako će vaše povrće biti sočno iznutra, a hrskavo spolja. Dovoljno je da ih usitnite, prelijete s malo ulja i posolite. Možete da ih pospete i prezlama i pavlakom – vrlo ukusno i zasitno rešenje koje može da bude glavno jelo ili prilog.
Šargarepa
Šargarepa je namirnica koja termičkom obradom poprima slatkasti ukus. Pečena šargarepa je uvek odlično rešenje uz krompir i meso, ali zaista čaroban ukus postići ćete ako šargarepu prvo kuvate, a potom „dovršite“ na rastopljenom maslacu u tiganju. Rezultat je neverovatan!
VIŠE NEMA LOŠEG ZADAHA: Ovih 8 namirnica će vam pomoći u tome!
Kelj
Sve povrće, a posebno zeleno lisnato, najzdavije je ako ga jedemo sirovog, ali kelj može da imat neprijatan i gorak ukus ako ga prethodno termički ne obradite. Srećom, postoji jednostavan način kako da umanjite tu gorčinu. Pre nego što ubacite kelj u svoju salatu ili tortilju, umasirajte u njega malo maslinovog ulja i limunovog soka, koji će ublažiti gorki ukus i učiniti kelj ukusnijim. Zvuči čudno, ali pomaže.
Kupus
Ako nikad niste jeli dinstani kupus, ne znate šta ste propustili. Kupus ima prirodno visok sadržaj vode, zbog čega nije potrebno dolivati puno tečnosti. Pred kraj dinstanja obavezno dodajte začine, a možete da ga kombinujete i s drugim povrćem i, na primer, slaninom, i voila! – imate glavno jelo.
NIJANSA VAS ODAJE: Vaša omiljena boja ruža mnogo govori o vašem karakteru
Luk
Najbolji način pripreme luka zavisi od toga o kojoj vrsti se radi. Ljubičasti i beli luk su najukusniji kada ih se pripremate na roštilju, dok je crni luk najukusniji ukoliko se karamelizuje.