ČESTO PRAVIMO GREŠKU: Evo koje namirnice treba jesti KUVANE, a koje isključivo SIROVE
Greškama se gubi na vrednosti.
Mnogi nutricionisti ističu da neke namirnice treba jesti sirove, dok neke treba jesti prerađene, jer je tako zdravije. Međutim, mnoge namirnice kuvamo, a zapravo to nije dobro.
Evo kratkog spiska namirnica koje treba kuvati, i one koje ne treba prerađivati:
OVA HRANA SPREČAVA POJAVU KARCINOMA KOŽE: Jedite je za doručak i sprečite melanom
OTKRIVAMO: Koje namirnice najviše goje, a koje održavaju vitkost?
Samo vi jedite ove namirnice i GRIP će vas zaobići!
Ovo je hrana koju bi trebalo da jedemo sirovu:
1. CVEKLA
Cvekla je bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i vitaminima B grupe, odnosno folatima - hranljivim stvarima koje pomažu u jačanju imunološkog sistema, podizanju energije i borbi protiv upala.
Npr. salata od cvekle mnogo je bolja ako je ne kuvate, jer toplota smanjuje koncentraciju folata (B vitamina) za 25 posto. Folati su, inače, deo grupe B vitamina koji su potrebni za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, pretvaranja ugljenih hidrata u energiju i stvaranja DNK i RNK.
2. BROKOLI
Svi će se složiti da je brokoli mnogo ukusniji ukoliko je kuvan na pari, ali je mnogo zdraviji kada ga jedemo sirovog. Bogat je vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevinama i sulforafanom, prirodnim biljnim jedinjenjem koje pomaže u borbi protiv ćelija raka i usporava starenje. Rezultati studije objavljene u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" pokazali su da su ljudi koji jedu sirov brokoli u većim količinama, bolje apsorbovali sulforafan u poređenju s onima koji su ovo povrće jeli kuvano.
3. MALINE, BOROVNICE, KUPINE
Bobičasto voće je sjajan izvor antioksidanata, poput antocijana, elaginske kiseline i resver, te vitamina B6, vitamina E i magnezijuma. Ako ih kuvate, bitno se smanjuje sadržaj vitamina C. Zanimljivo je da pečene crvene paprike zadržavaju nešto više tog vitamina od kuvanih.
5. BELI LUK
Sadrži aminokiselinu bogatu sumporom koja se naziva alliin i enzim na bazi proteina koji se zove alinaza. Češanj belog luka nema miris sve dok ga ne zgnječite ili ne naseckate, jer se ti sastojci mešaju i formiraju treći: alicin. To je snažan prirodni antibiotik, a ima i antigljivična i antivirusna svojstva. Međutim, taj spoj nalazi se samo u sirovom belom luku. Kuvanje ubija alicin i dovodi do njegovog formiranja u ostale spojeve koji su manje efikasni.
Hrana koju bi trebalo da jedemo kuvanu:
1. PARADAJZ
Obično ga jedemo svež u salati, ali je puno zdraviji kuvan, zato što sadrži likopen, koji se može naći u svom voću i povrću jarkih boja. Likopen je antioksidans koji može da pomogne u zaštiti od nekih hroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih. U slučaju paradajza, likopen se lakše apsorbuje kada se plod zagreje.
2. ŠPARGLA
Špargle su bogate vitaminima A, C, E, folatima i kalijumom, međutim nećete imati koristi od njih ako ih jedete sirove. Kuvanje tog povrća omogućava razbijanje njegove debele ćelijske zidove, pa organizam lakše 'crpi' hranljive sastojke.
3. ARTIČOKA
Artičoke imaju niz blagodati za zdravlje, uključujući sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi, poboljšanja probave i pomaganja u zdravlju srca i jetre. Sadrži vitamine B6, C, K i magnezijum, uz vrlo snažne antioksidanse. Ukoliko ih kuvate 15-ak minuta, to značajno povećava nivo prirodnog sastava koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čak do 15 puta, dok se nivo antioksidanata usled kuvanja povećava i do osam puta. No, prženje artičoka nije preporučljivo, jer uklanja flavonoide (takođe vrsta antioksidansa).
4. PATLIDŽAN
Kuvanjem se povećava nivo antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži. Patlidžan je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.
5. ŠARGAREPA
Šargarepa je dobar izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranljivih stvari. Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u vašem telu pretvara u vitamin A, što je dobro za vaše oči i imunološki sistem.
BOLJE OD LAKSATIVA: Za probleme sa zatvorom dovoljno je ovo voće
SIRUPI, ANTIBIOTICI: Pet pravila za čuvanje lekova
Sem FANTASTIČNOG ukusa povoljno utiče i na ZDRAVLJE: Sirup od bundeve (RECEPT)
PRESPAVALA JE SA LUKOM U ČARAPAMA! Da ne poveruješ! Evo ŠTA joj se DOGODILO nakon samo JEDNE NOĆI!
LEKOVITI ORAH: Jača imuni sistem, mozak, srce i jetru - Preporodićete se!