DA LI PERETE BANANU PRE JELA? Evo zbog čega bi to trebalo da počnete da radite!
Oprez!
Verovatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko zrna grožđa u usta, a da ih pre toga ne operete.
Svesni ste da jedete koru ploda i ko zna što se na njoj krije. Ali šta je sa bananama i avokadom, voćem koje se guli pre konzumacije? Stručnjaci za sigurnost hrane kažu da i njih treba oprati.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/07/02/natasa_b.jpg?itok=V9KW40Ej)
OVE NAMIRNICE NIKAKO NE JEDE Ovo je dijeta Nataše Bekvalac, za mesec dana izgubila 10 KILOGRAMA
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/22/supa.jpg?itok=21tacNjX)
Sedam DANA jela SUPU od KOSTIJU koja OPORAVLJA ORGANIZAM: Evo kako utiče na ZDRAVLJE, oduševiće vas efekat
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/09/20/ana_bekuta.jpg?itok=5SP6nSCD)
Zavirite u luksuzni stan Ane Bekute: Brena napravila RUPU u plafonu, a na polici sija Slobodan Milošević
- Proizvode koji imaju koru treba oprati pod mlazom čiste vode, čak i ako nameravate da bacite koru. To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom koja smanjuje prenos prljavštine ili mikroba koji se mogu nalaziti na kori voća koje nameravate da konzumirate - rekla je za Huff Post Tamika Sim iz Međunarodnog veća za informacije o hrani.
Dok se prljavština može uočiti, zaostali pesticidi ili mikrobi koji mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom nisu vidljivi golom oku.
Zato Sims zagovara pranje svih namirnica pre jela.
- Kore banane, kore avokada i drugi proizvodi sa debelom spoljnom površinom jednako su osetljivi na bakterije kao i mekše voće i povrće sa nežnijom korom - napominje stručnjak za sigurnost hrane Trevor Krejg.
Američka agencija za hranu i lekove pronašla je listeriju i salmonelu na kori avokada. Deblja kora otežava bakterijama ili prljavštini ulazak u meso, ali kad režete voće, nožem ipak možete da kontaminirate namirnicu. Pranje kore smanjuje verovatnoću da se to dogodi.