POČNI OD KAFE: Evo kako da ELIMINIŠEŠ ZATVOR uz nekoliko prirodnih namirnica, svi ih imaju u kuhinji
Otkloni ovu neprijatnost.
Problemi konstipacije, odnosno zatvora, mogu se rešiti laksativima, a možete i sami napraviti prirodne preparate i rešiti se neprijatnih simptoma.
Maslinovo ulje - Ne samo da je zdravo i ukusno, maslinovo ulje vam može pomoći da rešite problem konstipacije. U jutarnjim satima popijte kašičicu maslinovog ulja, a najbolji efekat ima ukoliko se uzme na prazan stomak. Možete dodati i malo limunovog soka da poboljšate ukus, jer je i limun inače odlična pomoć kod zatvora.
Ova BILJKA je SPAS za voće i CVEĆE: Dodajte jedan kilogram u 10 LITARA vode, uklanja korov i štetočine
Kratak dah, LUPANJE SRCA, mučnina, povraćanje: Ove NAMIRNICE su izuzetno OPASNE za zdravlje, izbegavaj ih
Kafa - Kofein je prirodni stimulans sistema za varenje, zato će vam šoljica kafe dobro doći ukoliko imate probleme sa zatvorom. Međutim, nemojte preterivati, jer previše kafe može imati sasvim suprotan efekat. Dovoljno je da u toku dana popijete dve šoljice kafe.
Hrana bogata vlaknima - Verovatno znate da je za prevenciju konstipacije veoma važna zdrava ishrana. Međutim, i neke zdrave namirnice mogu doprineti konstipaciji, zato je dobro da u organizam unosite i dovoljno vode. Namirnice koje povoljno utiču na rad creva su: mahunarke, kajsije, hleb od celog zrna žitarica, bobičasto voće, šljive, kruške, jabuke, orašasti plodovi, krompir…
Soda bikarbona - Soda bikarbona je odličan lek protiv konstipacije i stomačnih problema uopšte. Rastvorite kašičicu sode bikarbone u 1/4 šolje tople vode i popijte.
Šljive - Verovatno najpoznatiji prirodni lek protiv zatvora su šljive. Ovo voće je veoma efikasno jer sadrži dosta vlakana i sorbitol, prirodni šećer. Sorbitol je prirodni ugljeni hidrat koji ima sposobnost razmekšavanja stolice. Međutim, budite oprezni, previše sorbitola može izazvati gasove.
Kako biste ublažili simptome, popijte čašu soka od šljiva (ili kompot od suvih šljiva) ujutru i jednu čašu u večernjim satima. Šljive možete jesti u svežem stanju ili osušene.