DANAS JE KRSTOVDAN I POSTI SE - Predlog za tri posna obroka sa raznovrsnim sastojcima, počnite od zdravog i ukusnog doručka
Naš narod kaže: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti."
Danas slavimo Krstovdan i posti se. Ukoliko nemate ideje šta biste jeli danas dajemo vam predlog za tri obroka doručak, ručak i večeru.
Doručak
Sastojci za posni rolat sa povrćem:
400 g krompira, 100 g spanaća, 100 g pirinča, 2 šargarepe, veza peršuna, 100 g mariniranih šampinjona, pola kašičice slatke paprike, pola kašičice granula belog luka, 3 čena belog luka, 50 g kečapa (ili paradajz pirea), 100 g susama.
Posni rolat sa povrćem se priprema na sledeći način:
Krompir i spanać obarite u slanoj vodi, ocedite i ispasirajte.
Dodajte začine, pa masu stavite na foliju posutu susamom i razvucite oklagijom.
Obarite šargarepu, isecite na kockice i pomešajte s barenim pirinčem.
Posolite po ukusu, dodajte peršun, slatku papriku, beli luk i sitno seckane šampinjone.
Ovom masom filujte koru od krompira i spanaća.
Koru uvijte u rolat, ostavite u frižider dva sata.
Pre služenja ukrasite gustim kečapom.
Ručak
Sastojci za punjeni krompir na vodi:
2 veća krompira, 1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča, 2 kašičice ljute aleve paprike, 3 dl supe od povrća, 250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve), pola sitno isečene crvene paprike, izgnječeni čen belog luka, 2 kašike seckanog korijandera.
Punjeni krompir na vodi se priprema na sledeći način:
Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša.
Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom.
Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša.
Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre.
Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja.
Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.
Večera
Sastojci za posne špagete na vodi:
velika glavica crnog luka, jedna šargarepa, dve kašike biljnog začina, kašičica bosiljka, posne špagete, voda.
Posne špagete na vodi se pripremaju na sledeći način:
Izrendati šargarepu, iseckati luk, dodati malo vode i prodinstati.
Kada omekša, dodati dve kašike biljnog začina i kašičicu bosiljka.
Obariti špagete, procediti i pomešati sa prelivom.