DIJETETIČARKA PREPORUČUJE - Voće koje je najbolja zamena za slatkiše, NEMA ŠANSE da se UGOJITE
Samo budite umereni i neće biti problema!
Mnogi ne mogu da zamisle dan bez slatkiša, a lekari kao zdravu zamenu predlažu voće, koje ne samo da je hranljivo, već i hidrira i puno je vitamina i minerala.
Dijetetičarka Bet Červoni objašnjava da se možete bez griže savesti da se počastite voćem, u razumnim količinama: „Ne želim da neko zazire od voća jer je to prirodni šećer. Telo ga prerađuje potpuno drugačije nego što bi prerađivalo rafinisani šećer kakav nalazimo u slatkišima."
Međutim, to ne znači da treba preterati sa voćem, jer veće količine šećera, čak i prirodnog, ipak mogu da izazovu probleme. To se posebno odnosi na osobe sa dijabetesom, naglašava Červoni.
SVE VIŠE ZARAŽENIH! Ako imate BOLNO i gnojno GRLO - testirajte se! POLNO prenosiva bolest postala imuna na ANTIBIOTIKE - "dobija se i POLJUPCEM"
NE MORA DA SE GLADUJE! Dijeta ne znači ODBACIVANJE HRANE, već PAMETAN IZBOR namirnica, aktivnosti i začina - evo 10 TRIKOVA
Jabuke
Najveći udeo šećera u jabuci je fruktoza, tzv. voćni šećer, koji za razliku od drugih zaslađivača, kao što su glukoza ili saharoza, ne podiže nivo šećera u krvi na visoke nivoe. Još jedna prednost ovog voća je bogatstvo vlakana koja pomažu u razgradnji glukoze i time snižavaju nivo šećera u krvi.
Zelene jabuke imaju znatno manje šećera od crvenih jabuka!
Mango i ananas
Posebno slatko je tropsko voće, a prednjači mango sa čak 46 grama šećera u jednom voću! Ananas je samo nešto manje sladak i važno je biti oprezan sa unosom. Kombinovanje tropskog voća sa proteinima poput grčkog jogurta može pomoći jer usporavaju oslobađanje šećera u krv.
Lubenica
Lubenica je odličan način da zasladite vruće letnje dane jer ima malo ugljenih hidrata, pa parče ili dva neće značajno povećati nivo šećera u krvi.
Lekari i dijetetičari napominju da osobe bez dijabetesa ne moraju da brinu o konzumiranju previše šećera kroz voće, posebno ako se odluče da ga koriste kao zamenu za slatkiše i sve druge oblike rafinisanog šećera. Takođe, zbog drugačijeg načina razlaganja u organizmu, prirodni šećeri koji se nalaze u voću znatno manje goje i najzdraviji su način da se zadovolji želja za slatkišima.
Banana
Banana možda nije najslađe voće, ali ima visok sadržaj šećera koji se povećava tokom zrenja. „Ako pazite na unos šećera, obratite pažnju na veličinu banana i jedite one koje su manje veličine i imaju zeleniju koru – jer što je koža smeđa, to su slađe“, naglašava Červoni.
Trešnje i grožđe
Budimo iskreni, slatke i ukusne trešnje se lako jedu u mnogo većoj količini od preporučene šolje! Stručnjaci savetuju da budemo umereni jer su bogati šećerom. Istina je da je to mnogo zdravija vrsta šećera koja nam neće štetiti kao onaj koji se nalazi u slatkišima, ali je ipak važno ne preterati i biti umeren.
Tako je i sa grožđem, takođe bogatim šećerom, ali je ipak zdravija letnja poslastica od sladoleda.