ДИЈЕТЕТИЧАРКА ПРЕПОРУЧУЈЕ - Воће које је најбоља замена за слаткише, НЕМА ШАНСЕ да се УГОЈИТЕ
Само будите умерени и неће бити проблема!
Многи не могу да замисле дан без слаткиша, а лекари као здраву замену предлажу воће, које не само да је хранљиво, већ и хидрира и пуно је витамина и минерала.
Дијететичарка Бет Червони објашњава да се можете без гриже савести да се почастите воћем, у разумним количинама: „Не желим да неко зазире од воћа јер је то природни шећер. Тело га прерађује потпуно другачије него што би прерађивало рафинисани шећер какав налазимо у слаткишима."
Међутим, то не значи да треба претерати са воћем, јер веће количине шећера, чак и природног, ипак могу да изазову проблеме. То се посебно односи на особе са дијабетесом, наглашава Червони.
СВЕ ВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ! Ако имате БОЛНО и гнојно ГРЛО - тестирајте се! ПОЛНО преносива болест постала имуна на АНТИБИОТИКЕ - "добија се и ПОЉУПЦЕМ"
НЕ МОРА ДА СЕ ГЛАДУЈЕ! Дијета не значи ОДБАЦИВАЊЕ ХРАНЕ, већ ПАМЕТАН ИЗБОР намирница, активности и зачина - ево 10 ТРИКОВА
Јабуке
Највећи удео шећера у јабуци је фруктоза, тзв. воћни шећер, који за разлику од других заслађивача, као што су глукоза или сахароза, не подиже ниво шећера у крви на високе нивое. Још једна предност овог воћа је богатство влакана која помажу у разградњи глукозе и тиме снижавају ниво шећера у крви.
Зелене јабуке имају знатно мање шећера од црвених јабука!
Манго и ананас
Посебно слатко је тропско воће, а предњачи манго са чак 46 грама шећера у једном воћу! Ананас је само нешто мање сладак и важно је бити опрезан са уносом. Комбиновање тропског воћа са протеинима попут грчког јогурта може помоћи јер успоравају ослобађање шећера у крв.
Лубеница
Лубеница је одличан начин да засладите вруће летње дане јер има мало угљених хидрата, па парче или два неће значајно повећати ниво шећера у крви.
Лекари и дијететичари напомињу да особе без дијабетеса не морају да брину о конзумирању превише шећера кроз воће, посебно ако се одлуче да га користе као замену за слаткише и све друге облике рафинисаног шећера. Такође, због другачијег начина разлагања у организму, природни шећери који се налазе у воћу знатно мање гоје и најздравији су начин да се задовољи жеља за слаткишима.
Банана
Банана можда није најслађе воће, али има висок садржај шећера који се повећава током зрења. „Ако пазите на унос шећера, обратите пажњу на величину банана и једите оне које су мање величине и имају зеленију кору – јер што је кожа смеђа, то су слађе“, наглашава Червони.
Трешње и грожђе
Будимо искрени, слатке и укусне трешње се лако једу у много већој количини од препоручене шоље! Стручњаци саветују да будемо умерени јер су богати шећером. Истина је да је то много здравија врста шећера која нам неће штетити као онај који се налази у слаткишима, али је ипак важно не претерати и бити умерен.
Тако је и са грожђем, такође богатим шећером, али је ипак здравија летња посластица од сладоледа.