OBRATITE PAŽNJU
Probiotici – čudesan lek ili razočaranje? Sve popularniji: Na šta treba da obratite pažnju i koji proizvodi zaista vrede novca!
Od umora do problema sa varenjem do slabog imunog sistema - teško da postoji stanje zbog kojeg se probiotski proizvod ne reklamira.
Dolaze u svim oblicima, bojama - i naravno u rasponima cena. Ali šta su zapravo probiotici, koji su njihovi zadaci i – što je najvažnije – šta se krije iza često ogromnih obećanja?
Kako deluju takozvani probiotici?
Takozvani probiotici su proizvodi sa živim mikroorganizmima koji se nastanjuju u crevima i namenjeni su „čišćenju“ crevnog mikrobioma. Zato u ovom kontekstu često govorimo o „čišćenju creva“.
Zdravstveni trend koji se sve češće može uočiti. Ali čemu on služi?
Pre svega - osnove: Naša creva su zapravo neverovatno složeno čudo, jer ne samo da obezbeđuju da hranljivi sastojci koje unosimo hranom stignu na prava mesta u telu, već su odgovorna i za oko 80% naših imunoloških reakcija.
Takođe je povezan sa drugim sistemima organa. Odnos creva-mozak je trenutno poseban fokus nauke. U istraživanju ove veze između crevnog mikrobioma i mozga, otkriveni su dokazi da creva mogu imati uticaja na određene funkcije mozga.
Stoga nije ni čudo što se sada smatra centrom našeg blagostanja - ili nelagode kada je njegova funkcija poremećena. Ključni uslov da naša creva budu u stanju da pravilno obavljaju svoje zadatke je uravnotežen mikrobiom. Celokupnost mikroorganizama u crevima naziva se mikrobiom.
Oni formiraju složen ekosistem, sličan tropskoj prašumi. Može da napreduje samo ako su svi organizmi koji žive u njemu u harmoniji jedni sa drugima. Međutim, ako, na primer, jedna vrsta biljke izmakne kontroli, to može poremetiti celokupnu ravnotežu. Ovi faktori se mogu preneti i na crevni mikrobiom, koji se, prema aktuelnim istraživanjima, sastoji do 100 triliona bakterija!
Bakterije se mogu podeliti na različite sojeve – baš kao što biljne vrste u gornjem primeru imaju različita svojstva i zadatke. Nepovoljni spoljni uticaji, na primer neuravnotežena ishrana, stres ili određeni lekovi, mogu dovesti do povećanja broja nekih bakterijskih sojeva, supresije drugih ili čak do smanjenja ukupnog broja crevnih bakterija.
Nastala neravnoteža je naučno poznata kao disbioza. Prema studijama, takva disbioza je do sada bila povezana sa simptomima kao što su iscrpljenost, gojaznost i oslabljen imuni sistem. Ali sada postoje i dokazi o povezanosti sa alergijama i autoimunim bolestima koje ukazuju na osnovnu neravnotežu u crevima.
Osnovna ideja: Specifične crevne bakterije treba da se snabdevaju ciljano, čime se crevni mikrobiom vraća u ravnotežu i optimalno podržava creva u ispunjavanju njegovih zadataka - za svestrano bolje blagostanje. To u početku zvuči veoma očigledno - ali da li zaista može da funkcioniše?
Prednosti probiotika
Obnavljanje crevne flore
Smanjenje alergija
Poboljšanje mentalnog zdravlja
Jačanje imunološkog sistema
Poboljšanje opšteg blagostanja
Kao i kod svake reklame, brzo su se pojavili brojni mitovi i tvrdnje oko teme probiotika, što još više otežava izbor odgovarajućeg preparata. Pažljivije ćemo pogledati najraširenije mitove:
Mit 1: Probiotik je probiotik
Činjenica 1: Na ovaj mit možemo odgovoriti sa jasnim „netačno“.
Različiti preparati koje su ispitivani uveliko su se razlikovali jedan od drugog. Ovo je bilo posebno jasno, na primer, u broju ispitivanih bakterijskih sojeva, kao i u doziranju i pakovanju. Svi ovi kriterijumi na kraju određuju kvalitet proizvoda. Napomena: klonite se ponuda koje su previše jeftine! Dobra osnovna istraživanja, pažljiv odabir sojeva, visoka doza i odgovarajuća ambalaža imaju svoju cenu.
Mit 2: Probiotici ne deluju jer ih razlaže želudačna kiselina i stoga ne dospevaju u creva živi
Činjenica 2: Nije tačno.
Ustvari, neke bakterije, posebno bifidobakterije i bakterije mlečne kiseline, su neosetljive na želudačnu kiselinu. Čak i ako ovo na prvi pogled zvuči iznenađujuće, ipak je logično - na kraju krajeva, bakterije koje su već nastanjene u našim crevima, a koje smo apsorbovali kroz ishranu, takođe su krenule ovim putem i dospele u naša creva žive.
Mit 3: Probiotici jedva da obezbeđuju više bakterija od naše konvencionalne ishrane
Činjenica 3: Ovaj mit takođe nije istinit.
S jedne strane, svakako postoje namirnice sa probiotičkim svojstvima; Na primer, jogurt, ali i kiseli kupus i trenutno popularni korejski kimči sadrže bakterije mlečne kiseline. Međutim, to je obično samo nekoliko različitih sojeva. S druge strane, morate imati na umu da su mnogi proizvodi pasterizovani, što ubija bakterije (i loše i dobre). Inače: količina bakterija se takođe značajno razlikuje. Dobri preparati za mikrokulturu sadrže najmanje 20 milijardi jedinica koje formiraju kolonije (cfu). Ista količina sadrži oko 25 kilograma (!) jogurta i stoga daleko prevazilazi svakodnevnu potrošnju.
Mit 4: Uticaj crevnog mikrobioma je precenjen, pa su probiotici besmislica
Činjenica 4: Nije tačno.
Brojne studije pokazuju vezu između crevnog mikrobioma i zdravlja. Tim istraživača iz Čikaga pokazao je da su miševi sa oslabljenim imunološkim sistemom imali mnogo veće šanse za preživljavanje nakon kontakta sa patogenima nakon što su hranjeni mikrobiomom, odnosno mikroorganizmima, od zdravih miševa (Kim, 2020). Postoje slične studije, na primer, o temama alergija (Hua, 2015) i umora (Fremont, 2013).
Mit 5: Dobar probiotik deluje odmah!
Činjenica 5: Verovatno ne.
Ideja takozvanih probiotika je da dugoročno podrže crevni mikrobiom. Ako uzmete u obzir koliko je izuzetno mnogo bakterija u našim crevima, zapravo je jasno da se veliki uspeh teško može postići preko noći. Iako neki ljudi primećuju blage promene nakon prve nedelje (naročito u oblasti varenja), međutim, stručnjaci za creva, kao što je dr. Gšvender iz Minhena, preporučuju uzimanje u periodu od najmanje 2 do 3 meseca.
Šta čini preparat za mikrokulturu i koji proizvodi ispunjavaju naše zahteve?
5 najvažnijih karakteristika kvaliteta:
Karakteristika kvaliteta 1: Broj sadržanih sojeva bakterija
Dobar preparat za mikrokulturu pokušava da ima svoj sastav što je moguće bliži onom izbalansiranog ljudskog crevnog mikrobioma. Ljudsko crevo nije samo dom za 3 do 10 različitih sojeva bakterija, već i mnogo više. Shodno tome, treba uključiti najmanje 50 različitih sojeva.
Karakteristika kvaliteta 2: Doziranje jedinica koje formiraju kolonije
Iako brojevi poput 2, 4 ili 10 milijardi u početku zvuče veoma impresivno, prema trenutnim istraživanjima, zdravo crevo sadrži 10 do 100 triliona bakterija. Preparati sa preniskim dozama stoga nemaju dovoljno uticaja da bi zaista doneli promenu. Stručnjaci trenutno preporučuju proizvode sa najmanje 20 milijardi.
Karakteristika kvaliteta 3: Podrška za crevnu sluzokožu
Da bi se mikrokulture naselile u crevima i tamo mogle da obavljaju svoj posao, potrebno im je odgovarajuće leglo: netaknuta crevna sluzokoža. Problem: Ovo je često već pogođeno, posebno kada postoje problemi sa crevima, što otežava kolonizaciju dobrih bakterija. Pored bakterija, preparati za mikrokulturu treba da sadrže i supstance koje podržavaju crevnu sluzokožu, kao što je biotin vitamina B.
Karakteristika kvaliteta 4: Stabilnost pakovanja
Bakterije u preparatu za mikrokulturu stavljaju se u neku vrstu hibernacije sušenjem zamrzavanjem tokom proizvodnje. Kada dođu u kontakt sa vlagom, „probude se“. Ako su dostupni odgovarajući izvori hrane - što je slučaj u crevima - bakterije napreduju. Problem: Mnogi oblici pakovanja ne štite na adekvatan način preparate od vlage. Na primer, ako kapsule nisu upakovane pojedinačno već zajedno u plastičnu posudu ili teglu, proizvodi dolaze u kontakt sa vazduhom ili vlagom svaki put kada se otvore.
Rezultat: Bakterije mogu da se probude prerano, ali onda ne nađu hranu u kapsuli - i gladuju.
Ono što plastičnu ambalažu čini još nepogodnijom je to što materijal ne zadržava u potpunosti vlagu: male količine vlage mogu proći kroz ambalažu. U ovim slučajevima, nije neuobičajeno da su sve bakterije koje su sadržane umrle kada se progutaju. Zlatni standard za pakovanje su takozvani aluminijum blisteri, u kojima je svaka kapsula pojedinačno ugrađena u aluminijumsku komoru i stoga je optimalno zaštićena.
Karakteristika kvaliteta 5: Standardi kvaliteta i sertifikacija
Nažalost, gotovo da nema zakonskih uslova za proizvodnju preparata za mikrokulturu. Iz tog razloga, mnogi proizvođači oglašavaju sertifikate - ali oni često pokrivaju samo minimalni standard. Zbog toga je posebno važno da detaljnije pogledate ponuđene sertifikate.