Dobro POGLEDAJTE SASTAV kada kupujete - Ove sastojke niko ne vidi na boci KEČAPA, a treba ih izbegavati
Ako povremeno častite sebe, to je u redu, ali redovna upotreba nije preporučljiva, a evo zašto.
Sigurno ne možete da zamislite pržene krompiriće bez dodatog kečapa. Ovaj umak uklapa se, dopunjuje mnoga jela i veoma je ukusan, ali ipak, njegov sastav nije dobar da bi bio deo svakodnevne israne.
Ako povremeno častite sebe, to je u redu, ali redovna upotreba nije preporučljiva, a evo zašto.
Obiluje šećerom
Jedna supena kašika kečapa sadrži više šećera nego keks sa komadićima čokolade, tačnije, 3.7 grama šećera. To bi značilo da čak četvrtinu pakovanja industrijski proizvedenog kečapa čini upravo šećer.
Jedan od sastojaka kečapa je fruktozni kukuruzni sirup, a njega su naučnici povezali s uzrokom raznih tegoba koje izaziva u našem organizmu, poput lučenja insulina, nakupljanja masnih naslaga na stomaku i podsticanja apetita.
Trikovi koji će vam sačuvati zdravlje: Evo kako da proverite da li su jaja sveža, ali i mnoge druge namirnice!
Pun je soli
Osim što obiluje šećerom, sadrži i veće količine soli koja podstiče zadržavanje vode u organizmu, a dugoročnim konzumiranjem može da bude i uzrok niza bolesti poput povišenog krvnog pritiska, razvoja kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara itd.
Preuzima ukus jela
Opet se vraćamo na šećer. Upravo zbog tog sastojka u kečapu, "preuzetće" ukus nad ostalim namirnicama.
Pohovana marinirana pileća krilca: Sočno meso prepuno safta sa hrskavom koricom! (RECEPT)
Gusta tekstura
Kečap je gust i često je zbog toga problem istisnuti ga iz pakovanja. Kako biste to promenili, flašu je potrebno dobro protresti, a onda se i tekstura kečapa menja pa se prvo istisne vodenastiji deo, a to je zbog dodatog skroba koji zgušnjava.
Jak miris
Miris kečapa je intenzivan i širi se oko vas. Ponekad su potrebni i sati da se rešite jakog mirisa. Pre kupovine kečapa, svakako pročitajte deklaraciju i sastojke, a ako se baš ovog sosa ne možete odreći, radije ga sami napravite kod kuće.