Добро ПОГЛЕДАЈТЕ САСТАВ када купујете - Ове састојке нико не види на боци КЕЧАПА, а треба их избегавати
Ако повремено частите себе, то је у реду, али редовна употреба није препоручљива, а ево зашто.
Сигурно не можете да замислите пржене кромпириће без додатог кечапа. Овај умак уклапа се, допуњује многа јела и веома је укусан, али ипак, његов састав није добар да би био део свакодневне исране.
Ако повремено частите себе, то је у реду, али редовна употреба није препоручљива, а ево зашто.
Обилује шећером
Једна супена кашика кечапа садржи више шећера него кекс са комадићима чоколаде, тачније, 3.7 грама шећера. То би значило да чак четвртину паковања индустријски произведеног кечапа чини управо шећер.
Један од састојака кечапа је фруктозни кукурузни сируп, а њега су научници повезали с узроком разних тегоба које изазива у нашем организму, попут лучења инсулина, накупљања масних наслага на стомаку и подстицања апетита.
Трикови који ће вам сачувати здравље: Ево како да проверите да ли су јаја свежа, али и многе друге намирнице!
Пун је соли
Осим што обилује шећером, садржи и веће количине соли која подстиче задржавање воде у организму, а дугорочним конзумирањем може да буде и узрок низа болести попут повишеног крвног притиска, развоја кардиоваскуларних болести, срчаног и можданог удара итд.
Преузима укус јела
Опет се враћамо на шећер. Управо због тог састојка у кечапу, "преузетће" укус над осталим намирницама.
Похована маринирана пилећа крилца: Сочно месо препуно сафта са хрскавом корицом! (РЕЦЕПТ)
Густа текстура
Кечап је густ и често је због тога проблем истиснути га из паковања. Како бисте то променили, флашу је потребно добро протрести, а онда се и текстура кечапа мења па се прво истисне воденастији део, а то је због додатог скроба који згушњава.
Јак мирис
Мирис кечапа је интензиван и шири се око вас. Понекад су потребни и сати да се решите јаког мириса. Пре куповине кечапа, свакако прочитајте декларацију и састојке, а ако се баш овог соса не можете одрећи, радије га сами направите код куће.