Многи је у Србији избегавају, али ово је НАЈБОЉА МАСТ за припрему ХРАНЕ - Наша нутриционисткиња открива да је битна ЗА ЗДРАВЉЕ И ИМУНИТЕТ
Постоји разлика између свињске масти добијене од свиња које су храњене на пашњацима, те индустријски добијене свињске масти.
У последњим деценијама, свињска маст је често означена као нездрава и тешка за исхрану, у великој мери због растуће популарности дијета са ниским садржајем масти и нагласком на здравије масти, попут маслиновог уља.
Међутим, ова традиционална намирница заправо може бити нутритивно вредна, с богатством засићених и мононезасићених масти, витамина и минерала.
Нутриционисткиња Татјана Поповић на свом сајту објавила је разлоге због којих свињска маст заслужује да се поново размотри у контексту здраве исхране, те како је можеш укључити у своју свакодневну исхрану без страха од негативних ефеката.
1. Одличан је избор за печење и пржење
Будући да има високу тачку димљења, те приликом печења и пржења не оксидира и не производи штетне слободне радикале (као што то чини екстрадевичанско маслиново уље на високим температурама), одлична је за печење и пржење.
2. Садржи више здравих масти него путер
Не бисте веровали да је свињска маст квалитетнија од путера, јер садржи много више мононезасићених масти, које су повезане са смањеним ризиком за развој кардиоваскуларних болести. Такође, домаћа не саџи трансмасти. Богата је олеинском киселином, односно омега 9 масном киселином, која смањује запаљенске процесе, те подстиче бољи рад кардиоваскуларног и нервног система.
3. Бирајте домаћу свињску маст
Постоји разлика између свињске масти добијене од свиња које су храњене на пашњацима, те индустријски добијене свињске масти. Индустријска свињска маст се веома често избељује, а такође је хидрогенизована, односно додају јој се трансмасти, како би имала дужи рок трајања. Зато увек бирајте домаћу свињску маст.
4. Садржи мање холестерола него путер
Свињска маст садржи отприлике трећину холестерола колико путер. Дакле, 100 г свињске масти има 97 мг, а 100 г путера 215 мг холестерола. Нашем телу су потребне масти ради апсорпције витамина растворљивих у мастима, као што су витамини А, Д, Е и К, неопходни за имунитет и опште здравље.
5. Има дуг рок трајања
Чак и домаћа, нехидрогенизована свињска маст има дуг рок тајања. На собној температури може да се користи око четири до шест месеци, у зависности од услова у којима се чува. Супротно томе, она која се чува у фрижидеру има рок употребе и до годину дана.