Mnogi je u Srbiji izbegavaju, ali ovo je NAJBOLJA MAST za pripremu HRANE - Naša nutricionistkinja otkriva da je bitna ZA ZDRAVLJE I IMUNITET
Postoji razlika između svinjske masti dobijene od svinja koje su hranjene na pašnjacima, te industrijski dobijene svinjske masti.
U poslednjim decenijama, svinjska mast je često označena kao nezdrava i teška za ishranu, u velikoj meri zbog rastuće popularnosti dijeta sa niskim sadržajem masti i naglaskom na zdravije masti, poput maslinovog ulja.
Međutim, ova tradicionalna namirnica zapravo može biti nutritivno vredna, s bogatstvom zasićenih i mononezasićenih masti, vitamina i minerala.
Nutricionistkinja Tatjana Popović na svom sajtu objavila je razloge zbog kojih svinjska mast zaslužuje da se ponovo razmotri u kontekstu zdrave ishrane, te kako je možeš uključiti u svoju svakodnevnu ishranu bez straha od negativnih efekata.
1. Odličan je izbor za pečenje i prženje
Budući da ima visoku tačku dimljenja, te prilikom pečenja i prženja ne oksidira i ne proizvodi štetne slobodne radikale (kao što to čini ekstradevičansko maslinovo ulje na visokim temperaturama), odlična je za pečenje i prženje.
2. Sadrži više zdravih masti nego puter
Ne biste verovali da je svinjska mast kvalitetnija od putera, jer sadrži mnogo više mononezasićenih masti, koje su povezane sa smanjenim rizikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Takođe, domaća ne sadži transmasti. Bogata je oleinskom kiselinom, odnosno omega 9 masnom kiselinom, koja smanjuje zapaljenske procese, te podstiče bolji rad kardiovaskularnog i nervnog sistema.
3. Birajte domaću svinjsku mast
Postoji razlika između svinjske masti dobijene od svinja koje su hranjene na pašnjacima, te industrijski dobijene svinjske masti. Industrijska svinjska mast se veoma često izbeljuje, a takođe je hidrogenizovana, odnosno dodaju joj se transmasti, kako bi imala duži rok trajanja. Zato uvek birajte domaću svinjsku mast.
4. Sadrži manje holesterola nego puter
Svinjska mast sadrži otprilike trećinu holesterola koliko puter. Dakle, 100 g svinjske masti ima 97 mg, a 100 g putera 215 mg holesterola. Našem telu su potrebne masti radi apsorpcije vitamina rastvorljivih u mastima, kao što su vitamini A, D, E i K, neophodni za imunitet i opšte zdravlje.
5. Ima dug rok trajanja
Čak i domaća, nehidrogenizovana svinjska mast ima dug rok tajanja. Na sobnoj temperaturi može da se koristi oko četiri do šest meseci, u zavisnosti od uslova u kojima se čuva. Suprotno tome, ona koja se čuva u frižideru ima rok upotrebe i do godinu dana.