NUTRICIONISTA OTKRIVA: Vegeta je puna SOLI, a poseban OPREZ sa ovom OZNAKOM na DEKLARACIJI
Svi je imaju u kuhinji i koriste svakodnevno!
Nutricionista Ivana Dabić objasnila nam je šta se nalazi u sastavu najpopularnijeg začina u Srbiji - dodatak jelima sa sušenim povrćem, koji mnogi popularno nazivaju i vegeta.
So je neophodna za normalno funkcionisanje organizma, takođe je važan izvor joda. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da dnevni unos ne prelazi 2-4g što se vrlo lako trostruko prekorači unosom industrijske hrane.
Mononatrijum glutaminat je pojačivač arome. Koristi se za popravljanje ukusa u raznim supama, sosevima, mesnim prerađevinama. Na deklaraciji može biti označen kao E621.
"Prvo je počelo NOĆNO ZNOJENJE i nagomilavanje kilograma!" Porast TEŠKIH BOLESTI kod MLADIH zabrinuo lekare
Sledeće nedelje OČEKUJE nas VELIKI SRPSKI PRAZNIK! Ulice će zasijati, a ove običaje ispoštujte od RANOG JUTRA!
Čestom upotrebom ovih proizvoda povećavamo rizik od gojaznosti jer menjamo naše receptore za ukus pa sve više posežemo za takvom vrstom hrane, dok prirodna hrana postaje bezukusna i bljutava.
Ovaj aditiv se dovodi u vezu sa neurološkim problemima poput migrene. Posebno osetljiva kategorija jesu deca i trudnice koji treba da zaobilaze proizvode sa oznakom E621. U dodacima jelima sa povrćem često se nalazi šećer, zatim deksteoza koja je takođe prost šećer.
Šećer nema nikakvu korist za naše zdravlje, brzo dospeva u krv i izaziva nagli skok insulina što dugoročno dovodi do taloženja masti u telu i razvoja insulinske rezistencije i dijabetesa.
Sušeno povrće naravno očekujemo u ovakvoj vrsti proizvoda i taj deo sastava je potpuno u redu.
Uvek pažljivo čitajte deklaraciju na poleđini proizvoda i birajte prirodne suve i sveže začine za pripremu hrane sa ograničenom količinom soli.