НУТРИЦИОНИСТА ОТКРИВА: Вегета је пуна СОЛИ, а посебан ОПРЕЗ са овом ОЗНАКОМ на ДЕКЛАРАЦИЈИ
Сви је имају у кухињи и користе свакодневно!
Нутрициониста Ивана Дабић објаснила нам је шта се налази у саставу најпопуларнијег зачина у Србији - додатак јелима са сушеним поврћем, који многи популарно називају и вегета.
Со је неопходна за нормално функционисање организма, такође је важан извор јода. Оно на шта треба обратити пажњу јесте да дневни унос не прелази 2-4г што се врло лако троструко прекорачи уносом индустријске хране.
Мононатријум глутаминат је појачивач ароме. Користи се за поправљање укуса у разним супама, сосевима, месним прерађевинама. На декларацији може бити означен као Е621.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/11/kaver_profimedia-0595716069.jpg?itok=gTuLN-nE)
"Прво је почело НОЋНО ЗНОЈЕЊЕ и нагомилавање килограма!" Пораст ТЕШКИХ БОЛЕСТИ код МЛАДИХ забринуо лекаре
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2023/07/09/354453598_1491337508346907_2559649961568047483_n.jpg?itok=KE0pDxcP)
Следеће недеље ОЧЕКУЈЕ нас ВЕЛИКИ СРПСКИ ПРАЗНИК! Улице ће засијати, а ове обичаје испоштујте од РАНОГ ЈУТРА!
Честом употребом ових производа повећавамо ризик од гојазности јер мењамо наше рецепторе за укус па све више посежемо за таквом врстом хране, док природна храна постаје безукусна и бљутава.
Овај адитив се доводи у везу са неуролошким проблемима попут мигрене. Посебно осетљива категорија јесу деца и труднице који треба да заобилазе производе са ознаком Е621. У додацима јелима са поврћем често се налази шећер, затим декстеоза која је такође прост шећер.
Шећер нема никакву корист за наше здравље, брзо доспева у крв и изазива нагли скок инсулина што дугорочно доводи до таложења масти у телу и развоја инсулинске резистенције и дијабетеса.
Сушено поврће наравно очекујемо у оваквој врсти производа и тај део састава је потпуно у реду.
Увек пажљиво читајте декларацију на полеђини производа и бирајте природне суве и свеже зачине за припрему хране са ограниченом количином соли.