DOKTOR UPOZORIO! Ovo jedemo SVAKI DAN, a izaziva OŠTEĆENJA NA MOZGU: "Obično OVA hrana stoji na polici"
Hrana koju konzumiramo može doprineti oštećenju mozga kako budemo starili
Nakon predstavljanja najnovije studije na Međunarodnoj konferenciji Alchajmerove asocijacije. u San Dijegu koja je pokazala da ako više od 20% vaših dnevnih kalorija dolazi iz ultra-obrađene hrane, postoji veća verovatnoća da ćete doživeti pad kognitivnih sposobnosti, doktori upozoravaju na dodatne moguće opasnosti.
Kakva TRANSFORMACIJA! Ovako je Ana Nikolić izgledala pre 25 godina - od SILIKONA ni traga, predstavljala se pod POTPUNO DRUGAČIJIM IMENOM
SUDSKI VEŠTAK smatra da DEČAK UBICA IMA POREMEĆAJ NARCISOIDNE LIČNOSTI: Roditelji su morali da primete OVE simptome
Šta je „ultra-prerađena hrana"?
Kiseljenje, konzerviranje, pasterizacija, fermentisanje, koncentrisanje - to su sve oblici prerade hrane, a krajnji rezultati su često izvrsni.
Ali ono što razlikuje „ultra-prerađenu hranu" (UPF) jeste da je ona promenjena do neprepoznatljivosti, hemijski je transformisana, uz pomoć metoda i sastojaka koji se obično ne koriste kad sami kuvamo kod kuće.
Prema CNN- u, dr Klaudija Suemoto, jedan od autora studije, primetila je da u Brazilu ultra-obrađena hrana čini 25% do 30% kalorija u prosečnoj ishrani.
"Imamo McDonald's, Burger King i jedemo puno čokolade i belog hleba", rekala je dr Suemoto.
Kako ultra-prerađena hrana utiče na zdravlje mozga?
Ova nedavna studija nije prva koja uspostavlja vezu između ultra-prerađene hrane i kognitivnog pada. Jedna studija objavljena u "The Journals of Gerontologi" ranije ove godine, zaključuje, da je konzumacija ultra-prerađenog mesa i ulja/namaza, povezana sa kognitivnim padom kod starijih osoba sa dijabetesom tipa 2.
Druga studija objavljena u "Nutrition" otkrila je da ultra-obrađena hrana može negativno uticati na mikrobiotu creva, što može podstaći razvoj neurodegenerativnih bolesti.
Osim toga, studija takođe napominje da su dijete koje sadrže više masti i jednostavnih ugljenih hidrata povezane sa neuroinflamacijom i smanjenom kognitivnom funkcijom. Nažalost, mozak nije jedini deo tela na koji utiče ultra-prerađena hrana.
Studije pokazuju kako visok kalorijski unos ultra-prerađene hrane dovodi do oslabljenog prianjanja/snage mišića i povećanog rizika od kardiovaskularnih i koronarnih bolesti srca, cerebrovaskularne bolesti, dijabetesa tipa 2, što povećava rizik od smrtnosti.