ДОКТОР УПОЗОРИО! Ово једемо СВАКИ ДАН, а изазива ОШТЕЋЕЊА НА МОЗГУ: "Обично ОВА храна стоји на полици"
Храна коју конзумирамо може допринети оштећењу мозга како будемо старили
Након представљања најновије студије на Међународној конференцији Alchajmerove асоцијације. у Сан Дијегу која је показала да ако више од 20% ваших дневних калорија долази из ултра-обрађене хране, постоји већа вероватноћа да ћете доживети пад когнитивних способности, доктори упозоравају на додатне могуће опасности.
Каква ТРАНСФОРМАЦИЈА! Овако је Ана Николић изгледала пре 25 година - од СИЛИКОНА ни трага, представљала се под ПОТПУНО ДРУГАЧИЈИМ ИМЕНОМ
СУДСКИ ВЕШТАК сматра да ДЕЧАК УБИЦА ИМА ПОРЕМЕЋАЈ НАРЦИСОИДНЕ ЛИЧНОСТИ: Родитељи су морали да примете ОВЕ симптоме
Шта је „ултра-прерађена храна"?
Кисељење, конзервирање, пастеризација, ферментисање, концентрисање - то су све облици прераде хране, а крајњи резултати су често изврсни.
Али оно што разликује „ултра-прерађену храну" (УПФ) јесте да је она промењена до непрепознатљивости, хемијски је трансформисана, уз помоћ метода и састојака који се обично не користе кад сами кувамо код куће.
Према CNN- у, др Клаудија Суемото, један од аутора студије, приметила је да у Бразилу ултра-обрађена храна чини 25% до 30% калорија у просечној исхрани.
"Имамо McDonald's, Бургер Кинг и једемо пуно чоколаде и белог хлеба", рекала је др Суемото.
Како ултра-прерађена храна утиче на здравље мозга?
Ова недавна студија није прва која успоставља везу између ултра-прерађене хране и когнитивног пада. Једна студија објављена у "The Јоурналс оф Геронтологи" раније ове године, закључује, да је конзумација ултра-прерађеног меса и уља/намаза, повезана са когнитивним падом код старијих особа са дијабетесом типа 2.
Друга студија објављена у "Нутритион" открила је да ултра-обрађена храна може негативно утицати на микробиоту црева, што може подстаћи развој неуродегенеративних болести.
Осим тога, студија такође напомиње да су дијете које садрже више масти и једноставних угљених хидрата повезане са неуроинфламацијом и смањеном когнитивном функцијом. Нажалост, мозак није једини део тела на који утиче ултра-прерађена храна.
Студије показују како висок калоријски унос ултра-прерађене хране доводи до ослабљеног приањања/снаге мишића и повећаног ризика од кардиоваскуларних и коронарних болести срца, цереброваскуларне болести, дијабетеса типа 2, што повећава ризик од смртности.