Domaća ŠTRUDLA sa ORASIMA je prava jesenja poslastica - Recept za brzu pripremu testa i nadeva, ne može jednostavnije
Kuća najlepše miriše kada se nešto peče u rerni, a štrudla je svakako jedan od boljih izbora.
Danas vam predstavljamo recept za domaću štrudlu, evo šta će vam biti potrebno za pripremu testa i nadeva i kako teče postupak.
Za testo:
- 2 belanceta
- 250 ml vrelog mleka
- 450 gr (+50 gr) mekog brašna
- 10 gr svežeg kvasca
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1 kašika šećera
- pola kašičice soli
- 1 kašičica rendane limunove korice
- 100 ml ulja
- Nadev za jednu štrudlu:
- 200 gr mlevenog maka (ili lešnika, oraha)
- 100 ml vrućeg mleka
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 3 pune kašike gušćeg pekmeza (od dunja, kajsija..)
Za premaz štrudle
- 2 žumanceta
- 2 pune kašike kisele pavlake
U većoj činiji za mešenje mikserom dobro umutiti dva belanceta u čvrst šne. U to dodati 250 ml vrelog mleka, mutiti bez prestanka da se lepo sjedini. Onda ostaviti da se malo prohladi.
Za to vreme, izmeriti brašno i u njega dodati izmrvljen kvasac, prašak za pecivo, šećer, rendanu limunovu koricu, so. Sve to postepeno dodavati u činiju za mešenje u kojoj su se prohladila belanca i mleko, dodati i ulje i umesiti glatko, pomalo lepljivo testo.
Odmah ga podeliti na dve (ili tri, ako želite manje štrudlice) jufke. Ostaviti ih par minuta da se odmore i za to vreme pripremiti fil.
Mleveni mak popariti vrelim mlekom, dodati i šećer i pekmez i dobro promešati. Najbolje je da se mleko postepeno dodaje da ne biste previše razredili fil, on mora biti gust kao pasta i kašikom se polako razmazuje po testu.
Radnu podlogu dobro posuti brašnom i testo razvući oklagijom što tanje, na debljinu od par milimetara, a na širinu pleha u kome će se peći. Ja sam pravila dve štrudle, a testo sam razvukla na dimenzije 40x28.
Naneti fil na razvučeno testo, pri kraju ostaviti 2-3 cm prazno, kako fil ne bi iscureo prilikom uvijanja.
Štrudle staviti na pleh obložen pek papirom i tek tada uključiti rernu da se greje na 180 stepeni (sa ventilatorom). U činijici izmešati žumanca sa kiselom pavlakom i time premazati štrudle. Staviti ih u zagrejanu rernu da se peku, oko pola sata i ovaj premaz daće im finu bronzanu boju, biće kao glazirane.
Pečenu štrudlu prekriti čistom krpom i ostaviti da se prohladi pa tek onda iseći i servirati. Ukoliko želite deo da ostavite za sutradan, uvijte je u providnu foliju, na taj način se dugo očuva svežina i mekoća, savetuje Kulinarka.